Fără cadouri de 8 martie pentru profesori. Şcoala din România în care sunt interzise "atenţiile" de Mărţişor

1 85205 original jpg jpeg

De mai bine de doi ani, doar ghioceii vestesc primăvara la Liceul Teoretic ”Constantin Angelescu” din Ianca, judeţul Brăila. Aici sunt interzise cadourile de 8 Martie pentru profesori, precum şi orice fel de ”atenţie”, cu orice altă ocazie. 

Elevii nu au voie să ofere profesorilor de 8 martie nimic altceva, în afara de un ghiocel. Iar afişele pe care este scris ”Un ghiocel poate fi oferit profesorilor, cadouri, nu!” au împânzit toată şcoala. 

Codul de etică al profesorului, adoptat la sfârşitul anului 2018, interzice tuturor dascălilor din România să primească din partea copiilor şi a părinţilor cadouri. Doar că înainte de 1 şi 8 martie, părinţii le pot oferi atenţii cadrelor didactice, fără să încalce regulile.

Directorul Liceului din Ianca, profesorul Emil Ştefănuţ Dragomir, a introdus regula ”fără cadouri” în 2019 şi le-a cerut învăţătorilor şi diriginţilor să organizeze şedinţe cu părinţii şi să îi informeze despre acest lucru.

“Continuăm munca începută acum 2 ani şi sperăm să ajungem la liman cu ce ne-am propus. Primul anunţ a fost 2016. Din octombrie anul trecut, în sistemul de învăţământ există un Cod de etică ce incriminează fix aceste lucruri pe care le-am interzis noi în 2016: cadourile către cadrele didactice şi meditaţiile contra-cost ale copiilor cu profesorii de la clasă. Eu aşa am considerat, să popularizez cât mai mult aceste informaţii pentru a obţine rezultatul dorit.

Spre exemplu, în luna decembrie 2018, înainte de serbările de Crăciun, fiecare învăţător şi diriginte a convocat şedinţă cu părinţii în care li s-au comunicat aceste prevederi ale Codului de etică. Acum, la fel, în apropierea zilelor de 1 şi 8 martie, am făcut acest afiş prin care atrag atenţia elevilor şi părinţilor că nu este în regulă dacă oferă cadouri. De acum 2 ani, nu am mai observat profesori care să primească daruri. Aici nu vorbim de tradiţia de a oferi un mărţişor cu o floare, ar fi ceva absurd să interzicem asta. Un mărţişor, un ghiocel, o floare, da, dar cadouri eu n-am mai văzut în şcoală. Am fost destul de atent la ce s-a întâmplat, în afară de flori, nu au primit «atenţii»" le-a spus directorul Liceului “Angelescu”, jurnaliştilor de la ”Obiectiv- Vocea Brăilei”.

Profesorii care ignoră codul de etică intrat în vigoare în 2018 şi primesc daruri vor fi sancţionaţi disciplinar. Pedepsele pornesc de la observaţie scrisă şi avertisment şi pot ajunge chiar şi la desfacerea contractului de muncă. 



Recente

Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg