5 trucuri să-ţi învingi complexele
Cum să fii în largul tău în situaţii delicate? Iată o întrebare la care nu întotdeauna găseşti răspunsul. Ca să-ţi dăm o mână de ajutor, te invităm să faci primul pas spre reuşită, aplicând trucurile noastre.
Să fim sincere! De câte ori n-ai vrut să fugi de vreo nuntă mai simandicoasă sau de o festivitate la care ştiai că vine numai „lume bună”?
Erai sigură că nu vei fi la înălţime,ba pentru că n-aveai o rochie elegantă,ba pentru că nu erai de-a casei,ba pentru că nu mai voiai să scoţi capul în lume până nu slăbeşti. Anumite situaţii îţi pot da,într-adevăr,acest gust amar,dacă nu încerci să găseşti calea de a ieşi din impas. Iată „secretele” care te pot scăpa de complexe.
1. Păstrează-ţi naturaleţea!
„Când nu mă simt în mediul meu,am aerul unei femei stânjenite,retrase... prefer să stau acasă. De aceea,evit evenimentele la care nu cunosc pe nimeni."Ce te intimidează?
Gândul de a nu fi judecată decât după aparenţe, de a fi considerată o neadaptată. Într-un cuvânt, teama că nu cunoşti obiceiurile locului, că nu eşti obişnuită cu atmosfera sunt pentru tine un adevărat handicap.
Eliberează-te de temeri! Iar ca să depăşeşti cu bine gândurile negre, remediul e simplu: cumpără-ţi o rochie frumoasă, care să-ţi stea bine, machiază-te şi fă-ţi o coafură nouă. Aşa totul va fi mai uşor.
2. Acceptă-ţi "defectele"!
Cel mai bun test ca să-ţi verifici încrederea în propria imagine este să te gândeşti cum ai reacţiona dacă ai primi pe neaşteptate o invitaţie la una din cele mai elegante piscine din oraş. Nu te-ai duce pentru nimic în lume, nu-i aşa?
Gândul că nu ai un costum de baie potrivit, că eşti cam plinuţă, că nu mai eşti la 20 de ani... Teama de a fi apreciată numai după imperfecţiunile corpului. Ceea ce te face vulnerabilă este ideea că nu te mai simţi frumoasă, atrăgătoare.
Aminteşte-ţi de ce te afli în locul care îţi provoacă atâta nelinişte. De exemplu, la piscină ai venit să te bucuri de mişcare, să înoţi, să stai de vorbă cu prietenii, să te relaxezi, nu pentru un concurs de frumuseţe.
3. Fii veselă, comunicativă!
Dacă ţi-am cere să ne povesteşti un episod stânjenitor, ce ne-ai povesti? Poate despre clipa în care ţi-ai cunoscut viitorii socri. Sau, poate, despre ziua în care soţul tău te-a prezentat unor prieteni din copilărie.
Întâlnirea cu soacra sau cu prietenii soţului adună toate dificultăţile. Ţi-e teamă să nu fii judecată mult prea critic. Ar mai putea să-ţi fie frică să nu-ţi răstălmăcească cineva spusele, să nu-i placă glumele tale şi câte şi mai câte.
Cel mai simplu este să rămâi tu însăţi. Să glumeşti şi să râzi firesc, să-i priveşti cu simpatie pe cei din jur, să nu-i ironizezi şi să nu încerci să-ţi impui punctul de vedere.
4. Mizează pe calităţile tale!
Ce faci dacă trebuie să mergi la o nuntă fiţoasă? Sper că nu cauţi pretexte să lipseşti, de teamă că vei fi ironizată, privită de sus, desconsiderată. Mai ales dacă mirii îţi sunt dragi şi n-ai vrea să-i dezamăgeşti.
Snobismul, etalarea ostentaivă a luxului, adică a acelor lucruri pe care tu nu le ai şi nici nu le apreciezi.
Onestitatea şi fermitatea. Să nu încerci să pari o altă persoană şi să răspunzi privirilor ironice, comentariilor maliţioase, cu inteligenţă şi umor.
5. Ai încredere în inteligenţa ta!
Dacă eviţi să vorbeşti în public sau cu autorităţile pentru simplul fapt că nu ai încredere în modul tău de a te exprima,nu e uşor să schimbi lucrurile,să capeţi încredere în inteligenţa ta,în puterea de a rezolva situaţiile dificile.
În primul rând,lipsa de experienţă,de contact cu autorităţile ori cu personalităţi din diverse domenii. Dar şi gândul că nu vei obţine nimic din ceea ce te interesează te aduce la disperare.
Îndrăzneşte! Adună-ţi gândurile,fă-ţi un mic discurs de bun simţ. De ce n-ai câştiga cu armele sincerităţii şi ale bunului simţ? Încearcă,şi ne vei da dreptate.