Câte semnificaţii are un vis?

1 59833 original jpg jpeg

Unii oameni visează mai mult decât alţii. Dar, în medie, visăm 100 de minute în fiecare noapte. Cu cât se apropie dimineaţa, visele devin mai lungi. Află de ce uităm, uneori, visele şi ce ne transmit ele!

Despre vise şi semnificaţia lor s-au scris volume întregi. Cărţi de psihologie,pagini de literatură,dicţionare de interpretare a viselor etc. Poate că şi tu te-ai întrebat într-o dimineaţă:oare ce înseamnă dacă am visat asta?Sau poate că te-ai chinuit minute bune să-ţi aminteşti un vis de la cap la coadă,deşi visul se-ncăpăţâna să rămână ascuns,lăsând să se vadă din el doar un flash ambiguu.

La ce folosesc visele?

Încă nu există un răspuns precis la această întrebare. După atâtea secole de studiu pe marginea visului,rămâne un teritoriu misterios,confuz.Unii autori spun că visul e o legătură între conştient şi inconştient, între corp şi spirit,între dorinţe reale şi refulări. Sau că un vis e o oglindă care niciodată nu minte. Dar mai ales că un vis e un avertisment.Jeremy Taylor spune că toate visele pe care le avem ne ameliorează starea de spirit şi sănătatea.Ce mai spune celebrul specialist? „Nu visăm ca să învăţăm ceva ce deja ştim. Doar cel ce visează poate şti ce înseamnă cu adevărat visul lui. Orice vis nu poate avea decât o singură semnificaţie. Toate visele au un limbaj comun de metafore şi de simboluri. Dacă n-am neglija ceea ce visăm,ne-am îmbunătăţi relaţiile cu prietenii,cu partenerul de viaţă,cu familia,cu copiii şi cu ceilaţi.”Aşa să fie,oare?

De ce nu ne amintim ce visăm?

Toată lumea visează,ne asigură specialiştii,doar că unii dintre noi nu-şi amintesc. Caracterul prea banal sau prea emoţional al unui vis ne poate face să-l uităm. Se pare că există,deasemenea,o legătură între personalitatea unui individ şi capacitatea lui de a-şi aminti visele. Se mai crede că,odată cu înaintarea în vârstă,creierul devine mai rigid,iar activitatea onirică mai redusă.

Oricum,cu cât te trezeşti mai târziu,cu atât ai mai multe şanse de a-ţi aminti ce-ai visat! Ne amintim cu uşurinţă ce visăm în momentul în care ne trezim şi aproape deloc ce am visat cu 20 de minute înainte de-a ne trezi.

Studiile au demonstrat că oamenii care nu-şi aminteau ce visează atât timp cât nu dădeau importanţă viselor,au început să-şi amintească din momentul în care le-au acordat atenţie. Adică,dacă spui „vreau să-mi amintesc ce visez la noapte” s-ar putea să funcţioneze?

Imaginaţie, culori şi alte curiozităţi

Se spune că oamenii cu imaginaţie bogată îşi amintesc mai uşor visele. Cât despre culori,încă nu s-a demonstrat că femeile visează în culori,iar bărbaţii-n alb-negru. De obicei,tot ceea ce visăm are aceleaşi culori ca-n realitate,motiv pentru care cei mai mulţi oameni visează-n culori.

Nou-născuţii nu visează deloc. În timpul somnului,în mintea lor se fixează noutăţile văzute înainte de-a adormi. Da,ne amintim un vis după ce ne-am trezit,dar apoi îl uităm dacă nu are o importanşă emoţională. În adolescenţă sau în perioadele din viaţă când trebuie să luăm decizii importante visăm cel mai mult. Cam atât,deocamdată,despre vise.

Tu ce-ai visat azi-noapte?



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg