Marţi 13, zi cu ghinion sau simplă superstiţie?
De fiecare dată când ziua de 13 pică într-o marţi parcă avem o strângere de inimă. Pentru că se spune în popor că marţea sunt cele trei ceasuri rele, dacă mai adăugăm şi cifra 13 ghinionul din ziua respectivă pare unul iminent. Vestea bună este că anul acesta marţi 13 cade doar o singură dată, adică astăzi.
Conotaţiile negative care au fost aduse zilei de marţi şi cifrei 13 se leagă de mai multe evenimente nefericite din trecut.
Cele mai importante dintre acestea sunt:
1. Căderea Constantinopolului
Pe 24 mai 1453,într-o zi de marţi,otomanii au cucerit capitalaImperiului Roman de Răsărit. Dacă adunăm 1+4+5+3 rezultatul este 13,plus faptul că evenimentul a avut loc într-o zi de marţi au dus la apariţia ideii că marţi 13 este una dintre cele mai ghinioniste zile posibile.
Citeşte şi:Superstiţii populare despre duhurile rele
2. 13 este o cifra imperfectă
Se consideră că cifra 13 este blestemată pentru că distruge perfecţiunea cifrei 12:12 luni,12 zei ai Olimpului, ziua are 12 ore,noaptea 12,există 12 semne zodiacale.
3. Cina cea de Taină
Tot legat de cifra 13 şi ghinionulpe care aceasta îl aduce este şi faptul că la Cina cea de Taină au fost 12 apostoli şi Iisus Hristos. Mai mult,tradiţia spune că al 13-lea care s-a aşezat la masă a fost fie Iuda,fie Iisus Hristos.
4. Grecii urăsc ziua de marţi
Grecii şi ciprioţii cred cu tărie că ziua de marţi este încărcată de ghinion deoarece această zi din săptămână se afla sub influenţa lui Ares,zeul războiului. De asemenea,grecilor nu le place ziua de marţi şi datorită numelui. În greacă marţi se spune triti,adică trei,ceea ce a dus la ideea că norocul vine de trei ori în această zi.
Citeşte şi:Cele mai puternice superstiţii româneşti
5. Capitolul 13 din Biblie
În Biblie,al 13-lea capitol vorbeşte despre venirea Antichristului,ceea ce din nou a dus la extrapolarea ideii că 13 este o cifră malefică.