Muzica te scapă de stres
Ne eliberează de angoase, ne ajută să ne concentrăm, stimulează memoria şi înlesneşte învăţarea limbilor străine. Şi, bineînţeles, ne îmbunătăţeşte starea de spirit, eliberându-ne de stres. Specialiştii ne explică de ce.
De fapt, organismul nostru este o adevărată orchestră: bătăile inimii, ritmul respiraţiei, viteza circulaţiei sângelui, vibraţiile celulelor, pulsaţiile sistemului nervos. Dacă ritmul şi frecvenţele exterioare sunt prea rapide şi agresive, ritmul interior, care se adaptează la aceste frecvenţe,
este perturbat. Rezultatul: stresul şi tensiunea cresc. Invers, dacă muzica pe care o ascultăm este în concordanţă cu ritmurile noastre biologice, ne destindem şi ne relaxăm.
Stilurile muzicale şi efectele lor
Muzica gregoriană: bazată pe ritmul respiraţiei, dă impresia de eliberare. Poate fi ascultatăîn timp ce munceşti, te concentrezi sau meditezi. Este foarte potrivită pentru atenuarea stresului.
Muzica barocă: ritmurile lente ale lui Bach,Haendel sau Corelli dau o senzaţie destabilitate, de ordine, de siguranţă şi creează un mediu stimulant pentru muncaintelectuală.
Muzica clasică: transparenţa şi claritatea compoziţiilor lui Haydn sau Mozart îmbunătăţesc concentrarea, capacitatea de memorare şi de percepţie.
Muzica romantică: este stilul cu cea mai mare încărcătură emoţională (Chopin, Liszt,Wagner) deoarece acoperă toată gama de sentimente:de la tristeţe adâncă la fericire sau exaltare.
Jazz, blues: formele clasice ale jazz-ului pot evoca, la fel ca muzica romantică, toate emoţiile umane, dar au şi un efect tonifiant asupra organismului.
Rock: unele formeclasice de rock stimulează, altele scad tensiunea interioară.Efectele acestui stil muzical diferită de la o persoană la alta.
Heavy metal, punk, grunge: aceste genuri,ascultate la volum maxim, afectează sistemulnervos şi solicită timpanele şi nervii auditivi. De unde şi efectele asupra organismului: creşterea ritmului cardiac, a ritmului respiraţiei şi a tensiunii arteriale.
Techno: ritmul şifrecvenţa caracteristice acestui gen muzical sunt asemănătoare bătăilor inimii.Organismul este constrâns să se adapteze acestora,ceea ce provoacă modificări la nivelul celulelor nervose. În timp,apare un efect asemănător celui de transă. Specialiştii în medicină chineză cred că aceste gen ar perturba energiavitală.
Religioasă: orientală,occidentală,tradiţională sau modernă,acest gen are o influenţă foarte mare asupra sistemului nervos. De aceea, este propice relaxării şi se crede că are un efect de reducere a durerilor.
apărută de câţiva ani, a devenit un stil de sine stătător. Aceste colecţii muzicale propun câte o compilaţie pentru orice situaţie şi pentru oricare stare de spirit.