FOTO Cum vor putea servi turiştii români micul dejun în vacanţe? Hotelierii greci au reguli pentru bufetul suedez

34 20200622 094026 jpg jpeg

Hotelierii greci au luat o serie de măsuri pentru siguranţa turiştilor şi a angajaţilor. Dacă înainte de pandemie, turiştii îşi puteau lua singuri ceea ce doreau să mănânce şi să bea la micul dejun, acum doar personalul hotelier va fi în măsură să servească clienţii la bufetul suedez.

Din 15 iunie, Grecia se află pe lista ţărilor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină, nemaifiind obligatoriu ca turiştii care se întorc din această ţară să intre în izolare. Proprietarii de hoteluri respectă recomandările autorităţilor care implică distanţarea fizică, între 1,5 şi doi metri, purtarea măştii şi a vizierelor de către personalul hotelier, igienizarea mâinilor şi dezinfectarea camerelor şi a balconului cu aparatură specială, pe bază de aburi. În privinţa micului dejun, unii dintre hotelierii greci au fost nevoiţi să facă angajări în plus pentru ca, la bufetul suedez, să existe câte o persoană care să servească pe fiecare raion (panificaţie, patiserie, aperitive, legume ş.a.). 

„Pentru că turiştii sunt foarte încântaţi de această variantă de bufet, nu o să renunţ pentru altceva, şi din acest punct de vedere o să fie mai mulţi angajaţi. Vor avea distanţă între ei, turistul se duce şi spune ce vrea de la bufet şi angajatul pune în farfurie. Nimeni nu poate să atingă produsele de la bufet”, a explicat Labrini Kelesidsis, proprietara hotelului Regina Mare din Paralia Katerini. 

Alte hoteluri dispun de o singură persoană, în spatele bufetului suedez, care va servi turiştii, în timp ce un alt angajat se va ocupa de servirea băuturilor şi a cafelei. Multe dintre deserturi sunt învelite în folie alimentară pentru siguranţa clienţilor. De altfel, în cazul unora dintre hoteluri, turiştii vor respecta indicaţiile stabilite în zona de bufet astfel încât să existe o organizare şi o ordine mult mai eficiente. 

Mela Chantzaridou, reprezentant al grupului de hoteluri Mykoniati, spune că turiştii care vin şi află despre acest lucru nu sunt deranjaţi, ci dimpotrivă, se simt mult mai în siguranţă: „Faptul că angajaţii hotelului îi ajută, este un lucru bun pentru turişti. Într-adevăr, în afară de angajaţii care erau în mod normal, a trebuit să mai fac câteva angajări pentru a crea un flux cât mai bun pentru aceste servicii. În primă fază, voi prelungi orarul de mic dejun. Dacă, în mod normal, acesta este de la 8 la 10, în scurt timp va fi de la 8 la 11. În cazul în care va fi hotelul plin, există şi o a doua variantă, un al doilea plan, aşa că se va servi micul dejun pe ore, pe etaje. Etajul 1 de la 8-9 şi etajul 2 de la 9-10, de exemplu”. 

În Acrotel Athena Pallace, există atât partea propriu-zisă de servire, în spatele bufetului de către un angajat, cât şi platouri cu diverse deserturi (iaurt cu fructe, budinci ş.a.) pe care turiştii le pot lua în siguranţă şi singuri. 

De-a lungul plajelor şi nu numai, tavernele greceşti respectă aceleaşi măsuri de protecţie. Chelnerii poartă masca toată ziua, deşi afară sunt peste 30 de grade. 

„Regula spune că trebuie să stea la masă doar şase persoane, însă dacă sunt membri de familie şi vor să stea împreună, atunci îi vom lăsa. Personalul de la bucătărie are propriul set de reguli. Un şezlong cu o băutură, cafea ori suc, costă în jur de 3 euro sau 3, 5 euro. În zona Paralia Katerini, preţurile sunt cam la fel. Halkidiki are preţuri diferite deoarece este o altă regiune. O pizza, de exemplu, costă 8-10 euro pentru trei, patru persoane şi 4-5 euro per persoană per porţie”, a povestit Evi Ioakeimidou, proprietara agenţiei de turism EviTours. 

Katerina Antaniadou, proprietara Tavernei Elena, spune că în cazul personalului de la bucătărie, condiţiile de lucru pot deveni dificile uneori din cauza căldurii. Cu cât este mai cald afară, cu atât mai mare va fi temperatura în interior. Turiştii români pe care i-a întâlnit sunt, în viziunea ei, mult mai ordonaţi şi respectă mai mult regulile impuse de autorităţi. 

„Este dificil să purtăm mască, dar trebuie să ne conformăm regulilor”, povesteşte Chronis Nikolaos, proprietarul tavernei Mpakaliarakia din Nei Poroi, care este îşi ocupă ziua şi cu ospătăria. 

Tavernele greceşti pun la dispoziţie nu doar pizza sau paste, ci şi preparate tradiţionale, cum ar fi salatele, Gyros, fructele de mare, sosuri tzatziki şi altele, cremă de brânză picantă sau Bouyourdi care presupune sotarea brânzei feta cu roşii, ardei gras, ardei iute sau fulgi de chili, ulei de măsline şi oregano. Din meniurile tavernelor, nu lipsesc musacaua cu carne de vită sau de miel şi dovlecelul pane. În general, garniturile şi salatele costă între 3,5 şi 6 euro de persoană, iar preparatele din carne şi din peşte până în 8-9 euro. Băuturile tradiţional greceşti, cum sunt Ouzo, Retsina şi Tsipouro, costă între 5-14 euro. 



Recente

Robin Williams  foto   Shutterstock jpg
caravana2023 2 JPG
Kristen Stewart  foto   Instagram jpg
Rihanna jpg
marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg