Frumuseţea Provence-ului sculptată în pastă de zahăr
În perioada 28-30 martie, la Arad, s-a desfăşurat Concursul anual de Cofetărie, în cadrul expoziţiei GastroPan 2019. La categoria ,,Creaţie artistică în pastă de zahăr“,Velniceriu Ionela, în vârstă de 49 de ani, din Constanţa, a câştigat Locul I-Internaţional cu o lucrare care trebuia să surprindă frumuseţea Provence-ului, o regiune a Franţei căutată de artişti pentru peisajele sale fabuloase. Ionela a răspuns invitaţiei Click pentru femei de a povesti mai multe despre pasiunea ei pentru decorarea torturilor.
1.Sunteţi cofetăreasă de meserie? De unde vine pasiunea pentru florile din pastă de zahăr?
Nu sunt cofetăreasă de meserie, însă, pasiunea pentru modelaj şi pictură am avut-o dintotdeauna. De fapt, eu sunt expert contabil la o companie care produce produse de panificaţie şi de cofetărie. În 2016, pe lângă munca de contabil, am început să-mi exersez talentul pe partea de modelaj în pastă de zahăr. În scurt timp a venit şi recunoaşterea oficială. Aşa am început să decorez torturi, alături de o echipă de profesionişti. Mi-am dat seama că, în viaţă, nu poţi să ai succes dacă nu te înconjori de oameni talentaţi cu care să mergi în aceeaşi direcţie.
Anul acesta, la GastroPan 2019, în afară de Locul I Internaţional pentru ,,Creaţie artistică în pastă de zahăr, echipa noastra a luat şi alte premii importante : Cake of the Year 2019 –premiul Internaţional pentru gust,Tortul anului 2019 -premiul Naţional pentru gust , premiul I pentru Pâinea anului 2019, fabricată artizanal, premiul de Inovaţie în domeniu pentru pâine şi patiserie, Premiul II pentru creaţie artistică în aluat de pâine.
Pe partea de cofetărie, fac o echipă foarte bună cu prietena mea Ciobaniuc Vasilica, care este şefa secţiei, premiată internaţional, anul acesta, cu Cake of the Year 2019. Ea face torturile cu un gust divin, iar eu le dau valoare artistică prin design. Este foarte importantă colaborarea cu un cofetar iscusit . Este chiar mai bine decât să fi facut eu şi cofetărie. Cam aceasta este reţeta succesului meu. În afară de talentul pe care mi l-a lăsat Dumnezeu, am şi şansa de mă afla la locul potrivit într-o echipă minunată, în care ne îmbinăm talentele şi ne punem în valoare unul pe celălalt, din dorinţa de a fi cei mai buni.
2. La ce concursuri aţi mai participat?
Participarea mea pe acest segment a început în 2016, la GastroPan, unde am luat locul I cu lucrarea Carnaval Veneţian. În următorii ani, 2017 şi 2018, am luat înca două premii întâi, cu lucrările: ,,Piraţii din Caraibe“ şi ,,Paparudele“. A urmat participarea la concursul ,,Sigep Rimini 2017“ în Italia, unde m-am situat între primii 20 de finalişti, cu o lucrare foarte dragă mie - ,,Gopo“. Un succes consider că este şi participarea la Birmingham, cu piesa Dracula- Bran Castle, pentru care am primit argint. Am ales sa ies, la nivel internaţional, cu piese reprezentative pentru România.
3. In cât timp aţi realizat lucrarea care a avut ca temă Frumuseţea Provance-ului?
În primul rând, mi-a fost foarte greu să mă hotărăsc cum să arăt publicului, prin ochii mei, această frumoasă regiune pe care, din nefericire, nu am vizitat-o niciodată. Am vazut pentru documentare sute de fotografii şi filmuleţe, încat mi se părea că ,,pe acolo am mai fost,,. Am ales să îmbin într-o lucrare mai multe simboluri: lavanda, floarea-soarelui, arhitectura veche a caselor, morile de vânt şi stilul romance.
Am reuşit să redau delicateţea acestui ţinut prin personajul feminin, elementul cu cel mai mare grad de dificultate, care a dat valoare lucrării. Realizarea lucrării mi-a luat aproximativ trei săptămâni.
Mai mult sau mai puţin sofisticate sunt cam toate piesele...vorbim despre o muncă migăloasă, care se face cu materiale comestibile. Uneori este foarte greu să adaptezi aceste materiale la ceea ce vrei să faci. Este foarte importantă selecţia pastelor de zahăr cu anumite proprietăţi : mai elastice, mai dure, cu timp mai scurt sau mai lung de uscare, în funcţie de piesa pe care vreau să o realizez.
Toate lucrările mele îmi sunt dragi, atât cele pe care le-am expus publicului la concursuri, cât şi cele care au avut ca destinaţie evenimentele private. Dintre toate, însă, doua îmi sunt cel mai dragi : una este ,,Gopo“- pentru mesaj şi pentru că nu a fost prea bine înţeles . A fost expusă la Rimini - unde tema a fost ,,Desenul Animat“. Am redat succesul nostru naţional în materie de desene animate şi nu sunt aşa de sigură că oamenii au înţeles esenţa acestui personaj. Cu toate acestea, rămâne lucrarea mea de suflet. Cealaltă lucrare este Frumuseţea Provence-ului şi, în special, personajul feminin, care reprezintă un început de studiu. Doresc să reuşesc şi mai bine să redau mişcarea şi expresia cu ajutorul personajelor umane din lucrările mele.
Nu obişnuiesc să îmi fac vise ca să nu am dezamăgiri. Eu lucrez pentru placerea de a lucra, pentru că vreau să-mi cunosc limitele şi să văd până unde pot ajunge. Nu mă consider nici măcar în competiţie cu cineva. Motivaţional, lucrez în primul rând pentru mine. Este ca un fel de cunoaştere. Dacă asta aduce şi succes …cu atât mai bine, pentru că aprecierile oamenilor îmi dau şi fericire, alături de satisfacţia mea de a fi reuşit ce mi-am propus. Utilitar, încerc să aduc cu aceste lucrări un plus de imagine companiei din Constanţa la care lucrez.