1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a apărut şi cum este celebrată în diverse ţări

1 shutterstock 1630935676 jpg jpeg

Obiceiul de a face păcăleli datează de câteva secole, cea mai veche referire în acest sens datând din 1539. Ziua Păcălelilor este celebrată în multe colţuri din lume, fiind o bună ocazie de a face farse prietenilor sau colegilor.

Se crede că Ziua Păcălelilor ar avea la origine festivalul roman Hilaria, care se se celebra la 25 martie. Conform Museum of Hoaxes, cea mai veche referire la această zi ar fi un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

O altă posibilă origine ar fi legată de faptul că, acum câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii. Iniţial, unii oameni nu puteau să se adapteze schimbării şi sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, de aceea, au fost numiţi „nebuni de aprilie” („april fools“).

Cum se celebrează în lume

În unele ţări precum Franţa, Belgia, Italia şi Olanda există o tradiţie care ar data din secolul al XVI-lea, şi presupune ca de Ziua Păcălelilor (cunoscută şi ca „poisson d'avril", „pesce d'aprile!", respectiv „aprilvis"/peştele lui aprilie) să se lipească un peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca ea să îşi dea seama, informează mediafax.ro.

În Franţa, persoana păcălită primea porecla de „Poisson d’Avril“ şi trebuia să poarte toată ziua o hârtie în formă de peşte prinsă pe spate.

În Anglia, persoana păcălită este numită „noddy”. În Scoţia, Ziua farselor este denumită „Hunt-the-Gowk Day" („gowk" - prostănac), având şi o altă semnificaţie, cea de sosire a primăverii.

În Polonia, Ziua Păcălelilor este o zi în care oamenii fac glume, evitând „activităţile serioase”.

În Spania, sărbătoarea a fost preluată pe filieră franceză, spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie. În această zi, spaniolii marchează „Dia de los Santos Inocentes” („Masacrul Inoceţilor"), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic".

În unele ţări din sudul SUA se celebrează „Săptămâna farselor”, care începe cu şapte zile înainte de ziua păcălelilor, potrivit mediafax.ro.

Românii au început să celebreze 1 aprilie pe la finalul secolului al XIX-lea.



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg