„Biblia Diavolului”, un manuscris medieval controversat. Posibilul autor, un călugăr posedat
Numită şi Codex Gigas, „Biblia Diavolului” este unul dintre cele mai enigmatice manuscrise din câte s-au păstrat până în zilele noastre. Potrivit unor legende, ar fi fost scrisă de un călugăr care şi-a vândut sufletul Necuratului.
Codex Gigas ar fi fost scris în secolul al XIII-lea, într-o mănăstrire benedectină din Cehia. Este cel mai mare manuscris medieval din lume, având grosimea de 22 de centimetri şi lungimea de 92 de centimetri. Pentru realizarea lui ar fi fost nevoie de 160 de piei de animale. Are peste 70 de kilograme şi este nevoie de două persoane pentru a-l transporta. Nu se ştie cu exactitate cum a supravieţuit de-a lungul timpului.
Potrivit unor cercetători, „Biblia Diavolului” a fost ascunsă, iar ulterior a fost găsită de o unitate a armatei suedeze, în timpul Războiul de 30 de ani. Ofiţerii suedezi au decis să-l ducă la Stockholm. În prezent, manuscrisul este păstrat în Biblioteca Naţională a Suediei.
Un manuscris, mai multe enigme
„Biblia Diavolului” ar fi fost scrisă de un călugăr posedat, potrivit unei legende. Deşi aceeaşi sursă arată că ar fi scris-o într-o singură noapte, specialiştii au ajuns la concluzia că ar fi fost nevoie de cel puţin cinci ani pentru ca „Biblia Diavolului” să fie scrisă. O analiză grafologică realizată de Biblioteca Naţională a Suediei a arătat că manuscrisul este opera unei singure persoane. Mistere a stârnit şi o imagine care îl redă pe Satana încadrat de două turnuri.
Unii specialişti consideră că manuscrisul ar fi avut 320 de pagini, dintre care câteva lipsesc. Nu se ştie cu exactitate ce ar fi putut să conţină, dar se crede că ar fi un fragment care nu ar fi convenit bisericii. Alţi cercetători cred că ar fi conţinut mai multe reguli care stăteau la baza organizării Ordinului Benedictin. Potrivit altor cercetători, paginile lipsă ar conţine „Rugăciunea Diavolului”, un text apocaliptic.
Foto: Wikipedia