Burj Khalifa: turnul recordurilor. Povestea construcţiei celebrului zgârie-nori din Dubai

1 shutterstock 590724503 jpg jpeg

Clădirea Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă construcţie din lume, este fascinantă atât pentru vizitatori, cât şi pentru cei pasionaţi de arhitectură şi costrucţii. Impresionantul zgârie-nori are o poveste fabuloasă şi deţine câteva recorduri mondiale.

Construită în Dubai, cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite, Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume. A primit acest nume în onoarea conducătorului emiratului vecin (Abu Dhabi), şeicul Khalifa ibn Zayed Al Nahyan. Deşi turnul a fost deschis oficial la 4 ianuarie 2010, interiorul nu era terminat la acel moment.

Construit pentru a găzdui o varietate de proiecte comerciale şi rezidenţiale, turnul - a cărui înălţime a rămas un secret bine păzit pe tot parcursul construcţiei - a avut, după finalizare, 162 de etaje şi o înălţime 828 de metri. A fost proiectat de o firmă de arhitectură din Chicago, Skidmore, Owings & Merrill.

Clădirea, în plan modular, este aşezată pe o amprentă cu trei lobi, care este o redare abstractă a unei specii locale de flori de crin. Planul în formă de Y joacă un rol crucial în reducerea efectelor vântului asupra turnului (vântul este, în generl, cea mai mare problemă a blocurilor zgârie-nori).

Un centru hexagonal este sprijinit de o serie de aripi, fiecare cu propriul „miez“ de beton şi coloane perimetrale. Pe măsură ce turnul creşte în înălţime, aripile se retrag într-o configuraţie spirală, schimbând forma clădirii la fiecare nivel şi reducând astfel efectul vântului asupra clădirii. Miezul central iese în vârful turnului şi este finisat cu o turlă, care ajunge la peste 200 de metri.

Vârful a fost construit în interiorul turnului şi ridicat în poziţia sa finală cu ajutorul unei pompe hidraulică. La nivel de bază, turnul este susţinut de un „covor“ de beton armat gros de aproape 4 metri, el însuşi susţinut de piloţi de betoncu diametrul de 1,5 metri.

Faţada este formată din panouri din aluminiu şi oţel inoxidabil. Costurile totale ale proiectului au fost de 1,4 miliarde de dolari.

La inaugurarea sa în ianuarie 2010, Burj Khalifa a depăşit cu uşurinţă clădirea Taipei 101 din Taiwan, care măsura 508 metri, fiind cea mai înaltă clădire din lume. În acelaşi timp, Burj Khalifa a doborât numeroase alte recorduri, inclusiv cea mai înaltă structură independentă din lume, cel mai înalt etaj ocupat din lume şi cea mai înaltă punte de observare în aer liber din lume.

FOTO ShutterstockRecente

Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg