Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Încearcă să îl pronunţi!

1 limba romana jpg jpeg

Limba română are câteva curiozităţi, iar unele dintre acestea sunt legate de lungimea cuvintelor. Astfel, cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Comparativ, cel mai lung cuvânt din lume are 189.819 de litere, iar pentru a-l pronunţa, este nevoie de două sau trei ore.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” – cel mai lung cuvânt din limba română este denumirea medicală pentru silicoză, o boală pulmonară cronică apărută, în general, la muncitorii din mine sau cariere de piatră, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu. Termenul este întâlnit în dicţionarele medicale, nu şi în DEX.

Top 5 cuvinte lungi din limba română

Cel mai lung cuvânt din lume are 189.819 de litere  

Dacă „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” ţi se pare un cuvânt prea lung, stai să îl vezi pe cel mai lung cuvânt din lume, care are nu mai puţin de 189.819 de litere. Acest cuvânt lung s-ar pronunţa în două-trei ore, potrivit celor care au încercat să îl rostească. Primele şi ultimele litere arată astfel Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…serxisoleucine. Mai exact, termenul desemnează numele ştiinţific al unei proteine din corpul uman, responsabilă cu elasticitatea muşchilor. În forma ei scurtă, proteina poartă numele titin.

Alte curiozităţi ale limbii române

  • „C” este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română. În Dicţionarul explicativ al limbii române există 19.750 de definiţii ale cuvintelor care încep cu „c”.
  • Singurul cuvânt din DEX cu patru consoane la sfârşit este kitsch (obiect decorativ de prost gust).
  • Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere). Cea mai scurtă denumire de localitate din ţara noastră: Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.


Recente

Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa  foto   Shutterstock jpg
Nationala Feminina de Fotbal jpg
Angelina Jolie și Shiloh jpeg
Elizabeth Hurley  foto   Instagram jpg