Chinezii au construit Coloana Infinitului în Shanghai! Iată ce se află în ea!
Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi a fost inspiraţia unui grup de arhitecţi din China, care au proiectat şi ridicat una dintre cele mai impresionante clădiri din Shanghai, Soho Gubei. Zgârie-norul este creaţia firmei Kohn Pedersen Fox Associates şi păstrează cu "sfinţenie" proporţiile sculpturii gorjene.
De cum au văzut proiectul, proprietarii clădirii, Zhang Xin şi Pan Shiyi au fost încântaţi de aspectul "ondulat" al arhitecturii şi şi-au dat acordul. Astfel, în 2014, s-a pus piatra de temelie a blocului-turn. Cinci ani mai târziu, în 2019, Soho Gubei a fost finalizată.
Birourile din cer
Astăzi, clădirea "lui Brâncuşi" din Shanghai adăposteşte birouri, dar şi câteva magazine şi restaurante, aflându-s într-o zonă comercială a oraşului. De altfel, magazinele, precum şi o parcare, se află pe primele 12 etaje, iar la "mansardă" sunt o grădină, câteva restaurante, o sală de fitness şi alte spaţii relaxante. !ntre ele, spaţiul este închiriat unor diverse firme şi companii multinaţionale.
Construcţia zgârie-norului are 38 de etaje deasupra pământului şi trei etaje subterane, pentru parcare. Se întinde pe 158,648 de metri pătraţi şi se înalţă până la 170 de metri! Întregul proiect a costat 746,7 milioane de dolari. Arhitectura modernă, din sticlă şi oţel, arată ca un obelisc cu suprafeţe ondulate, cu profilul în zig-zag, similar sculpturii lui Brâncuşi. În holul clădirii se află chiar o replică în miniatură a Coloanei Infinitului, care "explică" inspiraţia arhitecturii.
Soho Gubei nu este singura clădire impresionantă a firmei Kohn Pedersen Fox Associates. Aceiaşi arhitecţi au proiectat şi Tour First, cea mai înaltă clădire din Paris, zgârie-norul de 555 metri Lotte World Tower din Seoul (Coreea de Sud) şi Ping An Finance Centre, a treia cea mai înaltă clădire din Shenzhen, China (32 de etaje).
Coloana Infinitului, inspiraţia zgârie-norului Soho Gubei, face parte din ansamblul monumental din Târgu-Jiu, care include Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, inaugurat în 1938. Sculptura are 29,35 metri înălţime şi este compusă din 16 module. În era comunistă, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, autărităţile locale au încercat să "smulgă" Coloana Infinitului din pământ, dar nu au reuşit. În timp ce o tot trăgeau cu un tractor, prin intermediul unui cablu, au realizat că s-ar putea să cadă pe tractorist, aşa că au abandonat proiectul, iar sculptura a rămas în picioare.
Sursă foto: Ai Qing/Arch Daily