Cine dă nume uraganelor şi cum sunt alese aceste denumiri speciale. Criteriul este foarte simplu
Te întrebi de fiecare dată când la ştiri sau în ziare apare numele unui uragan, cine alege această denumire şi care este logica? Iată răspunsul!
Uraganul este un ciclon tropical cu viteză mare de deplasare, care se formează în zonele calde ale oceanului. Aceste furtuni devastatoare sunt datorate presiunii scăzute din mare. În istorie, multe uragane au avut efecte devastatoare - sute de mii de morţi, case distruse şi oraşe devastate. De fiecare dată când are loc acest fenomen, el este botezat după nume de persoane, precum: Katrina, Dorian, Laura, Pauline, Rina, Whitney, Cindy, Emily, Arlene, Eugene, Pilar, Selma sau Kenna. Care este criteriul specialiştilor?
Iniţial, uraganele au fost denumite după numele sfântului, care era sărbătorit în calendar, în ziua în care a lovit furtuna. De exemplu, au existat două uragane San Felipes, în Puerto Rico, unul pe 13 septembrie 1876 şi altul la aceeaşi dată, în anul 1928. Însă, un meteorolog australian s-a gândit la un nou sistem şi mai eficient. În loc să numească uraganele după sfinţi, el a folosit nume feminine, pentru că majoritatea navelor au nume feminile, iar oamenii îşi vor aminti mai repede de ele şi vor comunica mai eficient. Statele Unite a urmat acest sistem în 1953, apoi în anul 1979 au fost adăugate şi nume masculine.
Cine botează uraganele?
În mod surprizător, meteorologii numesc uraganele. Organizaţia Meteorologică Mondială are şase liste diferite, fiecare cu câte 21 de nume, fiecare atribuite în ordine alfabetică. Numele pot fi repetate la un interval de şase ani. Numele furtunilor deosebit de periculoase sunt definitiv retrase din uz, iar Organizaţia Meteorologică Mondială decide ce nume să scoată din listă, în cadrul unei şedinţe. De exemplu, numele Dorian a fost retras în anul 2019 de pe listă, când acesta a provocat pagube materiale semnificative şi multe decese. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul uraganelor: Laura, Eta, Iota, Florence sau Michael, din respect pentru oamenii care au suferit pierderi.
Sursă foto: Shutterstock