Cine este cel mai bogat bărbat din Rusia şi cum a făcut averea impresionantă

1 vladimir potanin jpg jpeg

Rusia se află în topul naţiunilor cu cei mai mulţi miliardari. Oamenii de afaceri din această ţară s-au impus în afaceri şi investiţii în domenii precum minereurile, imobiliarele şi sistemul bancar. Unul dintre ei se detaşează cu o avere de peste 26 de miliarde de dolari.

Într-o statistică realizată în 2017, Rusia avea 96 de miliardari în dolari. Dintre aceştia, pe primele locuri se află:

·        Mikhail Fridman – 13,6 miliarde de dolari

·        Viktor Vekselberg – 14,8 miliarde de dolari

·        Andrey Melnichenko – 15,5 miliarde de dolari

·        Roman Abramovici – 15,8 miliarde de dolari

·        Vagit Alekperov – 16,1 miliarde de dolari

·        Alexei Mordashov – 18,2 miliarde de dolari

·        Alisher Usmanov – 18,8 miliarde de dolari

·        Leonid Mikhelson – 19,5 miliarde de dolari

·        Vladimir Lisin – 20 miliarde de dolari

Cel mai bogat rus şi imperiul său financiar

Pe primul loc în topul celor mai bogaţi bărbaţi din Rusia se află Vladimir Potanin, a cărui avere este estimată la 26,1 miliarde de dolari.

Potanin s-a născut în 1961 la Moscova, fiind fiul unui diplomat şi al unui medic. A studiat relaţiile internaţionale şi opt ani a lucrat pentru Ministerul Sovietic al Comerţului Extern. În 1990 a pus bazele Interros Foreign Trade Association, conglomerat care deţine cote în industrii precum metale şi minerit, imobiliare, sport, turism şi farmaceutică. Pe când avea 30 de ani, s-a asociat cu Mihail Prohorov şi împreună au fondat Compania Internaţională pentru Finanţe şi Investiţii şi Banca Onexim, care a devenit cea mai mare bancă privată a Rusiei la acea vreme. Potanin a devenit preşedinte al băncii la vârsta de 32 de ani. Dar afaceristul rus nu s-a oprit aici. Vladimir Potanin este preşedintele Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat. El are o participaţie de 34,6% din Norilsk Nickel, companie ce este responsabilă pentru aproape 22% din producţia mondială de nichel de înaltă calitate şi aproximativ 40% din paladiu, informează forbes.ro.  

De asemenea, Potanin controlează compania farmaceutică rusă NPO Petrovax Pharm şi deţine un portofoliu imobiliar impresionant. Potanin este proprietarul multor spaţii de birouri, terenuri, proprietăţi hoteliere în Rusia.

Vladimir Potanin are strânse legături cu preşedintele Putin şi este implicat şi în diverse acte de caritate.

Foto: adevarul.ro