Cum alegi corect ochelarii de soare. Detaliul de care trebuie neapărat să ţii cont!

1 ochelari soare jpg jpeg

Nu numai pielea are de suferit din cauza razelor UV, ci şi ochii. De aceea, este foarte important ca ochelarii de soare să te protejeze de radiaţiile ultraviolete.

Specialiştii oftalmologi recomandă ca în alegerea ochelarilor de soare să ţinem cont, în primul rând de funcţionalitate, respectiv de protecţia împotriva razelor UV, pe locul secund situându-se componenta estetică. Este de dorit ca ochelarii de soare să aibă indice de protecţie 100% contra razelor UVA şi UVB.

Ochelarii de soare trebuie purtaţi de toţi oamenii care se expun la soare, mai ales de cei care petrec mult timp afară. De asemenea, protecţia solară este necesară celor cu ochii deschişi, deoarece au o sensibilitate mai crescută la lumină. Şi ochii copiilor trebuie protejaţi, mai ales că în cazul lor, cristalinul este mai transparent decât cel al adulţilor, iar retina micuţilor este mai vulnerabilă. Ochelarii trebuie purtaţi atât vara, cât şi iarna, deoarece zăpada reflectă puternic lumina.

Ochelarii trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că de standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor. Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE”, precum şi procentul de protecţie contra radiaţiilor UVA şi UVB.

Culoarea nu este indicator al protecţiei

Este bine de ştiut că gradul de protecţie al ochelarilor de soare nu este asigurat de culoarea lentilelor. Totuşi, culoarea modifică percepţia celorlalte culori şi sensibilitatea la contrast.

Cei mai folosiţi ochelari de soare sunt cei cu lentile maro, însă este important ca aceştia să nu distorsioneze culorile, lucru ce poate fi periculos mai ales pentru cei aflaţi la volan. Spre deosebire de lentilele închise la culoare, cele cu nuanţe mai deschise (galbene, roşii, portocalii) au avantajul că permit distingerea mai clară a obiectelor aflate la distanţă.

Lentilele pot fi din plastic, din sticlă sau din policarbonat (material foarte asemănător cu plasticul). Lentilele de sticlă oferă cea mai mare claritate, însă se pot sparge repede, iar cei din plastic sunt mai uşori, însă au dezavantajul că se pot zgâria dacă nu sunt întreţinuţi corespunzător. În schimb, lentilele de policarbonat sunt mai rezistente în cazul unor traumatisme în zona ochilor.

Ce riscăm dacă nu ne protejăm ochii de soare?

Expunerea îndelungată şi fără protecţie a ochilor la soare poate cauza arsuri corneene şi unele afecţiuni oculare, precum fotokeratita, o inflamaţie a corneei. Aceasta se manifestă prin usturime, senzaţia de nisip în ochi şi lăcrimare excesivă. Pe termen lung, neprotejarea ochilor de razele soarelui favorizează apariţia unor boli precum cataracta (opacifierea cristalinului). Expunerea excesivă a ochilor la soare poate duce şi la apariţia pterigionului, o boală a conjunctivei (membrana care acoperă „albul” ochilor), manifestată sub forma unei excrescenţe cărnoase în unghiul intern al ochiului. Un alt risc al neprotejării ochilor de soare este cancerul conjunctivei sau al pleoapelor.



Recente

Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg