Cum alegi corect ochelarii de soare. Detaliul de care trebuie neapărat să ţii cont!

1 ochelari soare jpg jpeg

Nu numai pielea are de suferit din cauza razelor UV, ci şi ochii. De aceea, este foarte important ca ochelarii de soare să te protejeze de radiaţiile ultraviolete.

Specialiştii oftalmologi recomandă ca în alegerea ochelarilor de soare să ţinem cont, în primul rând de funcţionalitate, respectiv de protecţia împotriva razelor UV, pe locul secund situându-se componenta estetică. Este de dorit ca ochelarii de soare să aibă indice de protecţie 100% contra razelor UVA şi UVB.

Ochelarii de soare trebuie purtaţi de toţi oamenii care se expun la soare, mai ales de cei care petrec mult timp afară. De asemenea, protecţia solară este necesară celor cu ochii deschişi, deoarece au o sensibilitate mai crescută la lumină. Şi ochii copiilor trebuie protejaţi, mai ales că în cazul lor, cristalinul este mai transparent decât cel al adulţilor, iar retina micuţilor este mai vulnerabilă. Ochelarii trebuie purtaţi atât vara, cât şi iarna, deoarece zăpada reflectă puternic lumina.

Ochelarii trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că de standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor. Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE”, precum şi procentul de protecţie contra radiaţiilor UVA şi UVB.

Culoarea nu este indicator al protecţiei

Este bine de ştiut că gradul de protecţie al ochelarilor de soare nu este asigurat de culoarea lentilelor. Totuşi, culoarea modifică percepţia celorlalte culori şi sensibilitatea la contrast.

Cei mai folosiţi ochelari de soare sunt cei cu lentile maro, însă este important ca aceştia să nu distorsioneze culorile, lucru ce poate fi periculos mai ales pentru cei aflaţi la volan. Spre deosebire de lentilele închise la culoare, cele cu nuanţe mai deschise (galbene, roşii, portocalii) au avantajul că permit distingerea mai clară a obiectelor aflate la distanţă.

Lentilele pot fi din plastic, din sticlă sau din policarbonat (material foarte asemănător cu plasticul). Lentilele de sticlă oferă cea mai mare claritate, însă se pot sparge repede, iar cei din plastic sunt mai uşori, însă au dezavantajul că se pot zgâria dacă nu sunt întreţinuţi corespunzător. În schimb, lentilele de policarbonat sunt mai rezistente în cazul unor traumatisme în zona ochilor.

Ce riscăm dacă nu ne protejăm ochii de soare?

Expunerea îndelungată şi fără protecţie a ochilor la soare poate cauza arsuri corneene şi unele afecţiuni oculare, precum fotokeratita, o inflamaţie a corneei. Aceasta se manifestă prin usturime, senzaţia de nisip în ochi şi lăcrimare excesivă. Pe termen lung, neprotejarea ochilor de razele soarelui favorizează apariţia unor boli precum cataracta (opacifierea cristalinului). Expunerea excesivă a ochilor la soare poate duce şi la apariţia pterigionului, o boală a conjunctivei (membrana care acoperă „albul” ochilor), manifestată sub forma unei excrescenţe cărnoase în unghiul intern al ochiului. Un alt risc al neprotejării ochilor de soare este cancerul conjunctivei sau al pleoapelor.Recente

Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
vedetă pe covorul roșu foto  Shutterstock jpg
Chrissy Teigen jpg