Cum te afectează poluarea. Impactul asupra organismului este devastator

Cum te afectează poluarea jpeg

Poluarea îţi afectează corpul mai mult decât crezi. Deşi ignorată, poluarea este o problemă uriaşă pentru România, iar impactul ei asupra organismului este devastator. Aerul îmbâcsit a ajuns un ucigaş mai mare chiar şi decât fumatul sau excesul de sare. De la cancer şi infarct la astm şi bronşite, aerul toxic, respirat zilnic de cei mai mulţi dintre noi, poate duce la boli foarte grave.

„Poluarea aerului constă în contaminarea pe scară largă, de multe ori invizibilă de bioaerosoli nocivi care conţin polen, spori, particule şi substanţe toxice. Poluanţii pot fi derivate din surse naturale sau pot fi provocaţi de activitatea omului", explică profesorul Jacques Reis, conducătorul Grupului de Lucru de Medicină a Mediului al Federaţiei Mondiale de Neurologie.

Numeroase studii desfaşurate în acest sens au ajuns la un numitor comun, şi anume ca cei mai afectaţi de poluare sunt copiii şi bolnavii de astm. 

Astfel, bebeluşii expuşi în primul an factorilor poluanţi dezvolta mai uşor astm, bronşite, infecţii ORL şi probleme de piele, o cauza fiind şi sistemul imunitar înca nedezvoltat la adevarata capacitate. Ţineţi cont că aerul toxic afectează intrauterin fatul şi exista riscul ca viitorul adult sa fie mult mai sensibil în faţa problemelor respiratorii. Este recomandat, pe cat posibil, sa evitaţi contactul bebeluşului cu mediile poluante, cel puţin în primii ani de viaţa.

Persoanele cu astm, bronşită cronică, insuficienţă cardiacă (mai ales cele în vârstă) sunt cele mai afectate de poluanţii din aer. În plus, rată mortalităţii este mai mare în rândul acestora.

România, una dintre cele mai poluate ţări

România este una dintre cele mai poluate ţări din Europa, iar efectele aerului murdar asupra sănătăţii sunt mai grave decât admit autorităţile.

Ultimul studiu oficial arată că, în 2017, nivelul maxim admis de poluare a fost depăşit timp de 83 de zile la Iaşi, de 44 de zile la Bucureşti şi de 40 de zile la Braşov.

Recent, măsurători la unele staţii de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti arată că, în capitală, poluarea depăşeşte chiar şi cu cinci ori standardele internaţionale.

Realitatea este una cruntă. În ţara noastră, peste 23.000 de persoane se sting, în fiecare an, din cauza poluării, adică de 10 ori mai multe victime decât fac accidentele rutiere.

Cum te afectează poluarea

Poluarea distruge inteligenţa

Ni s-a tot repetat că excesul de sare şi stilul de viaţă sedentar au un efect negativ asupra tensiunii, dar nimeni nu ne-a avertizat că simplul obicei de a respira poate creşte presiunea arterială. Şi asta din cauza poluanţilor din aer, care pătrund foarte rapid în sistemul cardiovascular, arată un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio.

Nivelul tensiunii continuă să crească şi la câteva zile de la ultima expunere la poluanţii din aer. Mai mult, din cauza pulberilor fine în suspensie, cantitatea sângelui care circulă prin arterele coronare descreşte, iar inima pompează sânge mai greu. Astfel, riscul de aritmii creşte.

Poluarea creşte tensiunea

Un studiu realizat de o echipă de cercetători din China arată că poluarea aerului este strâns legată de diminuarea capacităţilor cognitive. Cu alte cuvinte, poluarea aerului reduce inteligenţa, ceea ce înseamnă că aerul toxic are mai multe efecte nocive asupra sănătăţii tale fizice.

Cu cât inhalăm mai mult aer poluat, cu atât abilităţile verbale scad, ne atrag atenţia cercetătorii chinezi. Exprimarea devine mai greoaie, conexiunea între sensurile cuvintelor se face mai greu. Nici cu matematica nu se descurcă mai bine cei care respiră aer toxic.

Afecţiuni respiratorii 

Durerile frecvente de cap, greaţa, stările de vomă, oboseală şi ameţeala, sunt alte semne ale unui organism poluat. De asemenea, poluarea stă la baza apariţiei afecţiunilor respiratorii şi sensibilizează organismul în faţa alergiilor.

Poluarea afectează pielea

Probabil că pielea este cel mai uşor afectată de poluare, această fiind în contact direct cu razele emise de soare.

„Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru şi este prima barieră în faţa alergenilor din mediu şi a poluării din aer“, avertizează medicul Aisha Sethi, profesor asociat, specializat în dermatologie şi boli infecţioase la Universitatea de Medicină din Chicago.

Totodată, cercetătorii în domeniu au scos la iveală că persoanele care locuiesc în oraşe poluate sunt mult mai predispuse insomniei, calviţiei şi obezitaţii.

Surse: adevărul.ro, realitatea.netRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg