5 lucruri mai puţin cunoscute din trecutul lui Vladimir Putin: cum s-a întors la Dumnezeu
În timp ce ochii lumii au stat aţintiţi asupra alegerilor prezidenţiale din SUA, evenimente din Rusia care au atras mai puţin atenţia ar putea afecta viitorul preşedinţiei ruseşti. Dacă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA a creat impresia unei ţări cu opinii politice divizate, schimbările din Rusia au amintit provocările cu care se confruntă şi sistemul politic în centrul căruia se află preşedintele Putin. Acesta este pe cale să devină unul dintre cei mai longevivi preşedinţi ruşi, cu toate că există voci care susţin că s-ar putea retrage din cauza unor probleme de sănătate.
Vladimir Putin a fost ales pentru prima oară preşedinte al Rusiei în anul 2000, cu toate că activează în politică de la începutul anilor `90. Cu excepţia a patru ani, între 2008 şi 2012, când protejatul său politic, Dmitri Medvedev, a îndeplinit un mandat, Putin s-a aflat la putere în Rusia. Actualul său mandat, care ar trebui să fie şi ultimul potrivit vechii Constituţii, durează până în 2024, dar reformarea constituţională care a avut loc anul acesta i-ar putea permite să rămână la putere până în 2036.
Putin a simbolizat puterea politică în Rusia şi, probabil, acesta este defectul cel mai important al sistemului pe care l-a creat. Se bazează pe un singur om pentru a funcţiona, iar o conducere abilă implică planificarea succesiunii. Evenimentele din acest an sugerează că se gândeşte la aceasta. Recent, un tabloid britanic a speculat că are probleme de sănătate care l-ar putea obliga să demisioneze anul viitor. Informaţiile au apărut după ce camera inferioară a legislativului rus a propus o lege care ar putea oferi foştilor preşedinţi ruşi imunitate de urmărire penală pe tot parcursul vieţii lor, nu doar în timpul funcţiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat afirmaţiile potrivit cărora preşedintele rus ar suferi de Parkinson. Totuşi, o astfel de speculaţie, chiar şi falsă, aminteşte de lipsa unui succesor, o problemă pe care Putin o are de rezolvat în timpul în care mai rămâne în funcţie. Indiferent de ce va face, va rămâne una dintre personalităţile marcante ale politicii anilor 2000, cu o viaţă ca de roman.
A copilărit la bloc
Născut pe 7 octombrie 1952, Vladimir Putin a crescut într-un bloc de apartamente din Leningrad, actualul Sankt Petersburg, oraşul rusesc devastat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. A împărţit un apartament de la etajul cinci cu părinţii şi alte 2 familii. Îşi aminteşte că a vânat şobolani în casa scărilor. Şi-a pierdut doi fraţi înainte de a se naşte şi de a apuca să-i cunoască, unul dintre ei pierind de mic, iar celălalt răpus de difterie.
Bunicul său patern, Spiridon Ivanovici Putin, a lucrat ca bucătar la casa de vacanţă, de la ţară, a lui Lenin şi mai târziu ca bucătar al lui Stalin. Pregătit de NKVD, un predecesor al KGB, Spiridon i-a explicat nepotului său cum să echilibreze instinctele politice cu supravieţuirea.
Se descurcă mai bine în germană decât în engleză
După un stagiu la facultatea de drept, Putin s-a alăturat KGB (principala agenţie de securitate a Uniunii Sovietice până la prăbuşirea sa în 1991) şi a ajuns până la gradul de locotenent colonel. În acea perioadă, a fost trimis în Germania de Est şi a monitorizat străinii şi oficialii consulari în biroul principal de informaţii de acolo. Nu-i de mirare că limba străină pe care o stăpâneşte cel mai bine este germana.
Promovează sportul
Preşedintele rus nu pierde nicio ocazie să promoveze sportul în Rusia. În anul 2010, a semnat un acord cu şeful Formula 1, Bernie Ecclestone, pentru a aduce cursele de Formula 1 în Rusia timp de 7 sezoane, începând din anul 2014 până în 2020. De asemenea, a câştigat o centură neagră la judo pe când avea 18 ani şi practică în continuare artele marţiale, pe care le descrie ca o filozofie de viaţă. Mama sa nu a fost de acord cu decizia lui de a începe să înveţe judo la vârsta de 11 ani.
A păstrat secrete vieţile fiicelor sale
În anul 1983, s-a căsătorit cu Lyudmila Putina, o tânără stewardesă, cu care are are două fiice, Maria şi Katerina Putina (vezi primele 3 imagini ale galeriei foto), dar viaţa acestora este păstrată secretă. Au mers la şcoală şi la facultate sub nume false din motive de securitate. În plus, nu se cunosc ţările lor de reşedinţă, nici profesiile pe care le deţin. În aprilie 2014, Putin şi soţia sa s-au despărţit în mod oficil, după 31 de ani de căsătorie. Anunţul divorţului lor a fost atent regizat de preşedinte. După o lungă perioadă în care s-au ferit de ochii presei, au ieşit la reprezentaţia unei piese de balet pe care au părăsit-o după primul act. La ieşire, au fost opriţi de o echipă a televiziunii naţionale şi au declarat că au stabilit să se despartă.
Preşedintele rus este un mare iubitor de animale
Putin îşi iubeşte câinii şi chiar îi aduce la discuţii politice, unii sugerând că intenţionează să-i sperie pe oponenţii săi politici. Şi-a numit unul dintre câini Buffy, după ce a organizat un concurs la nivel naţional. Celălalt câine al său este un Akita Inu pe nume Yume. Majoritatea animalelor sale de companie i-au fost dăruite, inclusiv o capră, un ponei pe nume Vadik şi un pui de tigru siberian.
Ştiai că...
...deşi era un ateu în copilărie, Putin a apelat la biserică după două accidente majore în anii `90? După ce soţia sa a avut un accident auto şi după un incendiu care a avut loc în casa lor, a devenit un membru devotat al Bisericii Ortodoxe Ruse.
FOTO: Shutterstock