5 lucruri neştiute despre ocean

1 81849 original jpg jpeg

În 2008, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat data de 8 iunie ”Ziua Mondială a Oceanului” pentru a sărbători imensele corpuri de apă care alcătuiesc aproximativ 70% din suprafaţa Pământului. Scopul lor a fost şi încă este ca oamenii din întreaga lume să afle mai multe despre ocean.

Iată care sunt lucrurile pe care cei mai mulţi oameni nu le cunosc despre ocean:

De ce este albastru

”Oceanul albastru” şi ”planeta noastră albastră” – au în comun culoarea iconică albastru. Întrebarea este de ce? Datorită soarelui. Când soarele străluceşte pe ocean, apa absoarbe lungimile de undă mai mari şi roşii de lumină, în timp ce reflectă lumina albastră înapoi. Acest lucru se întâmplă când cantitatea de apă este mare, aşa cum este în cazul oceanului. Acest proces de absorbţie şi reflexie a luminii este şi motivul pentru care cerul este albastru, dar culoarea albastră a oceanului nu este pentru că reflectă culoarea cerului, aşa cum cred mulţi oameni.

Presiunea din fundul oceanului este extremă

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, aflat în Oceanul Pacific, având 11.022 m adâncime. Partea de jos a groapei are o presiune de aproximativ opt tone pe centimetru pătrat, echivalentul a 100 de elefanţi adulţi. Groapa Marianelor rămâne încă un mister pentru cercetători.

Oceanul este plin de aur

Expresia ”aur lichid” nu a fost niciodată aplicabilă. Crezi sau nu, fiecare picătură de apă de mare conţine un pic de aur adevărat. Se spune că în fiecare litru de apă de mare există aproximativ 13 miliarde de grame de aur. Gândeşte-te cât aur există în ocean!

Oceanul conţine 99% din întregul spaţiu de viaţă al Pământului

Am spus mai sus că oceanul ocupă 70% din suprafaţa Pământului, nu-i aşa? Într-adevăr, există o diferenţă între suprafaţa Pământului acoperită de ocean (care este de 70%) şi cantitatea totală de spaţiu. Având în vedere adâncimile oceanelor, totalul cuprinde 99% din spaţiul locuibil de pe planetă. În ciuda acestui spaţiu deschis, oceanul nu este la fel de populat ca şi Pământul, în parte pentru că cele mai adânci zone ale oceanului nu pot fi locuibile, excepţie fac câteva forme de viaţă.

Cea mai mare cascadă din lume este subacvatică

Pare greu de crezut că în oceane există corpuri de apă, dar este adevărat. Adânc în ocean, caverne şi fisuri în pereţi, când apa se scurge printre straturile de sare de sub ea. Această apă, bogată în sare dizolvată, este mai densă decât apa din jurul ei şi se aşează în fisuri. Este un tip de apă densă care formează Strâmtoarea Danemarcei, o cascadă masivă de apă care cade de la o înălţime de 3.505 m (de trei ori mai mult decât cascada Angel din Venezuela). Acest lucru se datorează faptului că apa mai rece a strâmtorii se scufundă când se ciocneşte cu apa mai puţin densă din jurul ei.



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg