7 lucruri pe care nu le ştiai despre vis
Visul rămâne un mister care nu a fost încă desluşit în totalitate. De ce avem nevoie de vis, când scopul clar al somnului pare a fi acela de a ne odihni? Nu avem toate răspunsurile în ceea ce priveşte creierul, doar pe o parte din ele.
- Creierul nostru nu inventează chipuri. Probabil ţi se întâmplă foarte des să visezi oameni pe care crezi că nu îi cunoşti. De fapt, de-a lungul vieţii, întâlneşti un număr impresionant de persoane, iar visele noastre sunt alimentate, din amintiri, cu chipurile acestora.
- Există două faze de somn–non-REM şi REM. În prima fază, non-REM, se instalează somnul şi corpul nostru se relaxează. În faza REM, ritmul cardiac, respiraţia şi mişcarea ochilor devin rapide. Creierul este mai activ şi tot în această fază, visăm.
- Orice om visează. Chiar dacă uneori nu-ţi aduci aminte şi probabil crezi că nu ai visat, răspunsul este simplu: ai uitat!
- Personalele care şi-au pierdut vederea după naştere pot vedea, de asemenea, imagini în visele lor. În schimb, cei care s-au născut orbi, visează, dar nu imagini, ci mai mult sunete şi emoţii.
- Majoritatea viselor pe care le au bărbaţii cuprind personaje masculine. Pe de altă parte, femeile visează persoane de sex masculin şi persoane de sex feminin, în aceeaşi măsură.
- Chiar dacă uneori pare frustrant când visezi ceva şi apoi uiţi, să ştii că nu eşti singura. La cinci minute după ce ne trezim, uităm 50% din ceea ce am visat, iar după 10 minute, uităm 90% din vis.
- Şi prietenele noastre necunvântătoare visează. Probabil s-a întâmplat să vezi un animăluţ care doarme şi să observi că îşi mişcă năsucul, lăbuţele şi că scoate sunete. Ei bine, şi creierul lor stochează destule amintiri pe care le transformă apoi în vise.