Ai tot ce trebuie pentru a fi lider? Fă testul de 5 secunde care îi separă pe şefii de echipe de executanţi
Trucul „E‟, dezvoltat de profesorii Adam Galinsky şi Maurice Schweitzer, este despre un experiment care a scos la iveală trăsătura comună pe care o au persoanele care ocupă funcţii de conducere. Detaliile despre cercetare au fost publicate în cartea de afaceri „Friend and Foe. When to Cooperate, When to Compete, and How to Succeed at Both, Paperback‟, publicată în toamna anului 2015.
Te-ai întrebat vreodată dacă ai tot ceea ce îţi trebuie pentru a ajunge un om de succes în afaceri? Răspunsul tău la întrebarea „unde te vezi peste cinci ani?‟ este legată de o funcţie importantă în companie? Testul oamenilor de ştiinţă, profesorii Adam Galinsky şi Maurice Schweitzer, nu îţi ia mai mult de câteva secunde şi îţi spune dacă visul tău de a conduce echipe poate fi împlinit. Tot ce trebuie să faci este să trasezi cu degetul pe frunte litera masjusculă E.
Profesorii americani Adam Galinsky şi Maurice Schweitzer au conceput acest truc „E” şi cred că acesta are potenţialul de a-i separa pe cei care au fler de lider de cei care sunt excelenţi executanţi.
Experimentul trebuie efectuat rapid, fără a sta mult pe gânduri, şi să foloseşti mâna dominantă. Dacă îţi foloseşti mai mult mâna dreaptă la activităţile uzuale, „scrie‟ cu degetul arătător de la mâna dreaptă litera E pe frunte. Dacă eşti stângaci, foloseşte arătătorul de la mâna stângă, să trasezi majuscula pe frunte.
După ce ai făcut asta, analizează modul în care este scrisă litera – dacă deschiderea lui E este spre stânga (Ǝ), adică orientată spre tine, să o vezi tu, sau dacă are deschidere spre dreapta (E), pentru a fi văzută, în „oglindă‟, şi de cei din faţa ta, adică orientată spre mulţime.
E sau Ǝ, care indică un lider şi care un executant?
Despre cei care scriu litera, astfel încât să aibă sens pentru ei înşişi, se spune că sunt auto-orientaţi – o trăsătură comună pentru figurile puternice. Din cercetarea efectuată de cei doi profesori, a reieşit că persoanele cu tendinţa de a scrie un E întors prezintă mai multe şanse de a ocupa un rol mai înalt în compania unde lucrează. Studenţii din cadrul universităţilor americane intrau în joc şi testul atrăgea tot mai multă atenţie, aşa că cei doi cercetători au mai făcut o probă, pe echipa de la editura unde aveau să publice cartea. Rezultatele le-au confirmat, încă o dată, că aveau dreptate.
Aceştia au spus pentru publicaţia The Time că testul „s-a întâmplat să funcţioneze perfect. Redactorii seniori au fost cei care s-au concentrat pe sine‟. Întregul experiment a avut concluzii principale, că cei care au trasat E la vedere, orientat spre mulţime, au o capacitate mai mare de empatie şi îşi ajută, îşi înţeleg şi sunt mai inimoşi cu cei din jur, iar asta dă dovadă de abilităţi excelente de a munci în echipă şi de a fi buni executanţi. Iar cei care au desenat cu degetul pe frunte un E intors, orientat spre sine, au calităţi de lider, sunt mai orientaţi spre rezultatul final, nu deviază semnificativ de la drum şi sunt mai stăpâni pe emoţiile care le pot sabota fiinţa şi activitatea.
Cu toate acestea, există o diferenţă minora, manifestată la nivel de gen. Mai precis, femeile au avut tendinţa să traseze Ǝ, dar s-au gândit un pic şi l-au ales pe E, orientat spre mulţime, de unde reiese că femeile au unn grad de empatie mai mare decât bărbaţii.
@shutterstock