Al şaselea deget. Cum s-ar putea schimba anatomia umană

Ţi se întâmpă de multe ori să ai nevoie de o mână de ajutor? Ce ai zice de două degete mari? La propriu. Poate sună SF, dar, potrivit unui nou studiu, creierul uman s-ar putea obişnui cu al şaselea deget.
Cercetătorii din Londra au descoperit că participanţii care testează un dispozitiv numit Third Thumb ar putea îndeplini sarcini grele folosind o singură mână. Mai mult, creierul lor a început să adopte dispozitivul ca pe un deget normal.
Third Thumb este invenţia designerului Dani Clode. Este imprimat 3D, ceea ce face ca dispozitivul să fie uşor de personalizat pentru fiecare utilizator. Este aşezat în capătul opus degetului mare, lângă degetul mic.



Dispozitivul a făcut parte dintr-un proiect premiat de la Royal College of Art, care urmăreşte să schimbe modul în care oamenii privesc protezele. O echipă de neurologi UCL a colaborat cu Clode pentru a vedea cum creierul s-ar putea adapta la adăugarea unui al şaselea deget, iar rezultatul a fost surprinzător.
Cercetătorii au adunat 20 de voluntari pentru a testa Third Thumb, timp de cinci zile. Purtătorii au folosit protezele între două şi şase ore pe zi, în timpul experimentului. În timpul testelor, participanţii au îndeplinit sarcini care includeau ridicarea mai multor bile sau pahare de vin cu o singură mână, mai multe decât ar fi fost posibil doar cu 5 degete.
Rezultatele arată că subiecţii studiului s-au adaptat uşor la un deget suplimentar. Motricitatea, dexteritatea şi coordonarea mână-deget s-au îmbunătăţit în timpul antrenamentului. Voluntarii şi-au putut controla cu succes degetul în plus, chiar dacă cercetătorii le distrăgeau atenţia.
„Studiul nostru arată că oamenii pot învăţa rapid să controleze un astfel de dispozitiv şi să-l folosească în beneficiul lor, fără a gândi prea mult. Am văzut că, în timp ce foloseau degetul, oamenii şi-au schimbat mişcările naturale ale mâinilor şi au adoptat degetul mare robotizat ca parte a corpului”, a spus inventatoarea Dani Clode.
FOTO daniclodedesign.com