Ascultă-ţi bioritmul ca să trăieşti mai bine!

1 47605 original jpg jpeg

Cum poţi să-ţi îndeplineşti toate sarcinile fără să te simţi terminată la sfârşitul zilei? Simplu! Ascultându-ţi ritmul corpului!

Dimineaţa,trezeşte-te încet

5.00 – 7.00

Încă dormi,dar organismul se pregăteşte de trezire. După ce a scăzut până la limita de jos în jurul orei 4,ceea ce explică frisoanele pe care le ai noaptea,temperatura creşte încetişor. Glandele suprarenale încep să producă cortizol,hormonul stresului şi al atenţiei,indispensabil pentru a face faţă provocărilor zilei care urmează. 7.00 – 8.00

Ritmul cardiac şi tensiunea cresc. Este ora potrivită pentru trezire. Somnoroasă şi relaxată,

este momentul ideal pentru îmbrăţişări tandre. Mai ales că hormonii lui sunt la cote maxime. Unele dintre noi totuşi se trezesc mai greu. Indiferent în ce categorie te găseşti,este vremea pentru un mic dejun bogat.

Este masa cea mai importantă a zilei şi trebuie să conţină glucide,de care creierul are nevoie,proteine şi grăsimi. Poţi alege între ceai sau cafea,suc de fructe ori fructe,pâine cu unt sau cereale puţin îndulcite,brânză sau iaurt ori şuncă şi omletă,dacă simţi nevoia.

Ziua abia începe,aşa că nu are sens să ieşi pe uşă în trombă,cu gândul la ce ai de făcut la serviciu. Este ora la care duci copiii la grădiniţă sau la şcoală înainte de a ajunge la serviciu. Profită de mângâierile razelor soarelui şi bea o cafea pe terasă,povestind cu colegii. Nu are niciun sens să ataci maldărul de dosare sau să participi la o şedinţă:perioada de încălzire nu este gata încă. Poţi în schimb

să-ţi planifici întâlnirile de peste zi şi să citeşti corespondenţa,orice activitate care nu-ţi cere prea multă concentrare.

Este ora la care te simţi în formă maximă! Acum este momentul să ataci problemele complicate de la serviciu,dar repede. Acest moment de eficienţă nu va dura prea mult. Capacitatea de învăţare pe termen scurt este acum la apogeu. Nu te aştepta însă ca mâine să-ţi mai aminteşti

ce-ai studiat. Dacă vrei să reţii pe termen lung,cel mai bun moment este seara,înainte de culcare.

În jurul orei 11.30

Rezervele de energie scad,iar tu resimţi asta din plin. Este normal,căci la fiecare 90 deminute scade capacitatea de concentrare şi ai nevoie de o pauză de 5-10 minute. Profită pentru a face câţiva paşi prin birou,bea un pahar cu apă,fă câteva mişcări de destindere ale spatelui. Vei fi mult mai eficientă dacă nu ignori semnele de oboseală.

La prânz,pauză obligatorie

12.30 – 14.00

Este momentul pentru masa cea mai consistentă a zilei. Rezervele de la micul dejun sunt pe terminate,producţia de insulină creşte pentru a facilita digestia,iar organismul are nevoie de hrană. Meniul ideal:o porţie de carne slabă sau de peşte cu legume şi un fruct.

Nu uita nici să bei destulă apă. În acest interval,este interzis să faci eforturi fizice mari,altfel vei fi lipsită de energie toată după-amiaza. Cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să te odihneşti câteva minute după ce mănânci de prânz.

14.00 – 15.00

Nivelul de concentrare nu a ajuns încă la cote maxime. Este un moment bun pentru a rezolva sarcini mai puţin dificile. De asemenea,poţi merge la dentist. O anestezie făcută acum durează mai mult.

După-amiază debordezi de energie

15.00 – 18.00

În acest interval,eşti la cote maxime de eficienţă. Poţi rezolva fără greutate sarcini dificile,dar nu uita să faci o scurtă pauză la fiecare 90 de minute. Capacitatea de memorare este la nivel maxim,la fel şi forma fizică. Secreţia de serotonină,hormonul bunei dispoziţii,creşte,ceea ce face din intervalul 17.00 – 19.00 perioada ideală pentru întâlniri romantice.

După 18.30,temperatura corpului scade şi corpul se pregăteşte de repaus. Este momentul pentru cină. Ideal ar fi ca după o masă uşoară să faci o plimbare de 15 minute. Dacă eşti o fire sportivă,este bine să faci mişcare în acest interval,dar înainte de masa de seară. Oricum,este timpul să te recreezi după o zi de muncă şi să te bucuri de clipele petrecute în familie. După ce ai terminat cu micile activităţi de după cină,poţi opta pentru lectură,programe de televiziune,muzică. În felul acesta,scazi nivelul de stres şi îi dai creierului posibilitatea să se pregătească de somn,lucru extrem de sănătos pentru tine.

Te trec fiori şi nu-ţi poţi stăpâni căscatul. Tensiunea arterială scade,la fel şi temperatura,iar nivelul de melatonină,hormonul somnului,creşte şi va atinge nivelul maxim la miezul nopţii. Cele care se trezesc devreme sunt primele care merg la somn. Înainte de culcare este momentul potrivit pentru ultimele îmbrăţişări din zi,un preludiu excelent pentru o noapte liniştită.

Ţine seama de faptul că melatonina este un hormon fluctuant,care scade din cauza medicamentelor,a abuzului de alcool sau de cafea,dar şi odată cu înaintarea în vârstă. Iar cu cât îmbătrânim,cu atât trebuie să ţinem mai mult cont de semnalele pe care ni le transmite corpul.

Nu ignora insomnia!

Dacă timp de o săptămână te trezeşti la 5 dimineaţa fără motiv şi nu mai poţi să adormi,este cazul să mergi la medic. Acest lucru se întâmplă din cauză că producţia de cortizol este perturbată. Dereglări de acest fel apar la persoanele care suferă de o depresie şi care trebuie să-şi rezolve problemele cu ajutor din partea medicului.

Ni se întâmplă tuturor ca lunea să fim buimace. Este ziua în care se petrec cele mai multe accidente şi nu dăm randament la serviciu. Explicaţia este foarte simplă:ceasul biologic este dereglat în weekend din cauza dormitului până la orele prânzului.

Acest lucru decalează toată ziua,de aceea este de preferat să te trezeşti devreme şi să profiţi de siesta de după-amiază,care-i dă organismului posibilitatea să se repare.

De ce ar trebui să ştii dacă eşti în formă dimineaţa sau spre seară? Aşa poţi cunoaşte momentul când eşti mai eficientă,dai rezultate maxime la serviciu şi poţi alege activităţile fizice care ţi se potrivesc.

Cele care se trezesc devreme sunt înclinate spre sporturi rapide şi jocuri de echipă,în timp ce femeile care se trrezesc târziu preferă activităţile individuale şi care cer concentrare.

Pentru a afla cu certitudine din ce categorie faci parte,este suficient să-ţi iei temperatura o săptămână,la 7 dimineaţa. Dacă ai între 36,8 şi 37,2 grade Celsius,eşti o persoană matinală,iar dacă ai între 36,5 şi 36,7,eşti mai degrabă o persoană nocturnă.

Organismul nostru nu este programat să facă orice,oricând. Pe termen lung,dezechilibrarea ritmului biologic creşte riscul de cancer,de boli cardiovasculare şi depresie. Persoanele care au orare de somn decalate sunt cele mai afectate. Dacă nu respectăm ceasul biologic pe parcursul unei zile,ne vom trezi cu kilograme în plus,insomnii şi stres. Pentru a le evita,tot ce avem de făcut este să respectăm ritmul impus de organism.



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg