Banii ne aduc fericirea? Un nou studiu spune că da!

1 bani jpg jpeg

În urmă cu mai bine de un deceniu, s-a demonstrat că oricine ajungea la un venit anual de 75.000 de dolari (echivalentul a 315.000 de lei), nu mai era influenţat de bani. Adică orice altă sumă depăşea acest venit nu mai conta pentru cel în cauză. Ei bine, un studiu nou ţine să contrazică acest lucru. Banii contează cu vârf şi îndesat!

În 2010, câţiva cercetători au reuşit să demonstreze că banii contează până la un anumit punct în viaţa noastră şi ce depăşea o anumită sumă – 75.000 de dolari anual – nu mai conta. Ceea ce ar însemna că miliardari precum Jeff Bezos sau Elon Musk nu pot fi mai fericiţi decât muritorii de rând. Lucru deloc adevărat!

Publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, în 2020, noul studiu legat de bani şi fericire are o concluzie cât se poate de clară – sentimentul de bunăstare şi satisfacţie poate creşte pe măsură ce se măreşte şi suma de bani deţinută.

Intitulat Experienced well-being rises with income, even above $75,000 per year (Bunăstarea creşte odată cu venitul, chiar şi după ce a fost depăşită suma de 75.000 de dolari pe an - n.r.), studiul a fost realizat de Matt Killingsworth, de la Şcoala de Afaceri Wharton din Universitatea Pennsylvania, cu ajutorul a 1.725.994 de probe, colectate de la 33.391 de adulţi angajaţi din Statele Unite.

Killingsworth a adunat toate aceste informaţii cu ajutorul unei aplicaţii pe iPhone pe care a creat-o el şi care se numeşte Track Your Happiness (n.r. Descoperă fericirea ta). Conform aplicaţiei, participanţii la studiu au răspuns la diverse întrebări în timp ce erau angajaţi în anumite activităţi şi aveau diverse sentimente, stări.

„M-a interesat să descopăr care este relaţia dintre nivelul de venit al oamenilor şi nivelul lor de prosperitate”, a declarat Killingsworth pentru Vice. Iar rezultatul studiului este că prosperitatea, sentimentul de satisfacţie materială creşte pe măsură ce creşte şi suma de bani primită. Şi asta fără nicio limită! Un venit mai mare are marele potenţial de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor şi continuă să facă acest lucru fără a ajunge la un platou.

Conforma celor de la The Daily Mail, studiul lui Killingsworth vine după ce nişte cercetători de la Universitatea Purdue University demonstraseră că o cantitate rezonabilă, chiar ideală, de bunăstare apare undeva între 60.000-75.000 de dolari anual. Acest studiu fusese făcut pe 1,7 milioane de oameni din 164 de ţări. Aceeaşi cercetare a conchis că o sumă de 95.000 de dolari anual reprezintă succesul real pentru cei mai mulţi respondenţi.

Totuşi până şi Killingsworth a descoperit ceva interesant! “Există multe alte lucruri care sunt la fel de importante în viaţă, dacă nu chiar mai importante decât banii”, susţine Killingsworth. „Eu i-am întrebat, de asemenea, pe oameni cât de importanţi sunt banii pentru ei şi am constatat că şi cei care nu câştigă prea mulţi bani pot fi fericiţi. Din alte motive. Pur şi simplu sunt lucruri pe care nu le înţelegem şi care par că vin să contrazică exact concluzia principală a studiului.”

Există persoane care nu au o stabilitate financiară, însă sunt la fel de fericiţi ca alţii. „Cum e viaţa cuiva care nu câştigă mulţi bani, dar spune că banii nu sunt importanţi? Vă spun sincer că nu ştiu. Dar ce ştiu e că şi ei se pot bucura de viaţă la fel de mult ca cei lipsiţi de griji materiale”, a declarat acesta pentru Vice.

În concluzie, banii aduc fericirea, dar nu o condiţionează 100%. Da, satisfacţia noastră creşte pe măsură ce ne intră mai mulţi bani în cont, dar, chiar şi atunci când trecem prin perioade dificile şi veniturile ne scad, ne putem găsi fericirea în altă parte, ne putem concentra pe altceva, fără să suferim foarte mult din cauza (lipsei) banilor.

Foto - Shutterstock



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg