Când a avut loc ultimul duel cu săbii din lume şi cum s-a încheiat

1 duel jpg jpeg

„A călca, din greşeală, pe o rochie de bal înseamnă a-ţi pune viaţa în primejdie. Dacă ai ghinionul să-ţi laşi partenera să cadă, este recomandabil să-ţi faci testamentul, cu excepţia cazului în care eşti un trăgător de elită“, stă scris în cartea Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români, a lui Mihai Chiper, care face referire la acea „practică la care aristocraţia română se dedă adesea“. Şi nu numai românii, ci orice nobil care ţinea, mai presus de orice, la onoare.

După cum ştim, bărbaţii de onoare îşi puteau rezolva divergenţele provocându-se reciproc la un duel cu pistoale sau sabii, în funcţie de perioada în care avea loc confruntarea. Privind retrospectiv, duelul provine încă din lumea antică. La germanii antici, rezultatul duelului era hotărât de zei, în timp ce, în Evul Mediu, finalul răfuielii dintre doi cavaleri cântărea cât o sentinţă judecătorească.

Între secolele XVI şi XVII duelul era la mare căutare în Europa, numai în Franţa – între anii 1594 şi 1610 – au existat circa 8.000 de nobili sau ofiţeri care i-au căzut victime. Când a avut loc ultimul duel cu săbii?

În 1967, spiritele s-au încins în timpul unei discuţii la Paris, iar Gaston Defferre şi-a numit rivalul său politic “un idiot”. După cum era de aşteptat, politicianul Rene Ribière i-a pretins acestuia să-şi ceară scuze. Când Defferre a refuzat, Ribière s-a văzut nevoit să-l provoace pe acesta la duel. Defferre a aceptat, cu toate că considera duelul grotesc şi ridicol. Mai mult, a ridicat ştacheta, atacând mişeleşte şi bărbăţia adversarului său, considerându-l pe acesta incapabil să ajungă la altar a doua zi.

Cei doi bărbaţi s-au întâlnit pe 21 aprilie, fiecare înarmat cu o sabie. Duelul a avut loc în afara Parisului, la Neuilly-sur-Seine, şi a fost supravegheat de Jean de Lipkowski, secretarul de stat al Afacerilor Externe.

Ribière a pierdut duelul după ce a fost lovit de două ori în numai patru minute. Nu şi-a pierdut nimeni viaţa, ci doar şi-a recâştigat cineva reputaţia.

Foto - ShatterstockRecente

Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg
film mut shutterstock 1208134459 jpg
Victoria B jpg
victima shutterstock 1661010535 jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Epilare jpg
Tom Cruise jpeg
jeff bridges shutterstock 185455103 jpg
Conserve jpg
Mr Bean  jpg
ronaldo jpg
Luna si Soarele shutterstock 2154153519 jpg