Când a avut loc ultimul duel cu săbii din lume şi cum s-a încheiat

1 duel jpg jpeg

„A călca, din greşeală, pe o rochie de bal înseamnă a-ţi pune viaţa în primejdie. Dacă ai ghinionul să-ţi laşi partenera să cadă, este recomandabil să-ţi faci testamentul, cu excepţia cazului în care eşti un trăgător de elită“, stă scris în cartea Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români, a lui Mihai Chiper, care face referire la acea „practică la care aristocraţia română se dedă adesea“. Şi nu numai românii, ci orice nobil care ţinea, mai presus de orice, la onoare.

După cum ştim, bărbaţii de onoare îşi puteau rezolva divergenţele provocându-se reciproc la un duel cu pistoale sau sabii, în funcţie de perioada în care avea loc confruntarea. Privind retrospectiv, duelul provine încă din lumea antică. La germanii antici, rezultatul duelului era hotărât de zei, în timp ce, în Evul Mediu, finalul răfuielii dintre doi cavaleri cântărea cât o sentinţă judecătorească.

Între secolele XVI şi XVII duelul era la mare căutare în Europa, numai în Franţa – între anii 1594 şi 1610 – au existat circa 8.000 de nobili sau ofiţeri care i-au căzut victime. Când a avut loc ultimul duel cu săbii?

În 1967, spiritele s-au încins în timpul unei discuţii la Paris, iar Gaston Defferre şi-a numit rivalul său politic “un idiot”. După cum era de aşteptat, politicianul Rene Ribière i-a pretins acestuia să-şi ceară scuze. Când Defferre a refuzat, Ribière s-a văzut nevoit să-l provoace pe acesta la duel. Defferre a aceptat, cu toate că considera duelul grotesc şi ridicol. Mai mult, a ridicat ştacheta, atacând mişeleşte şi bărbăţia adversarului său, considerându-l pe acesta incapabil să ajungă la altar a doua zi.

Cei doi bărbaţi s-au întâlnit pe 21 aprilie, fiecare înarmat cu o sabie. Duelul a avut loc în afara Parisului, la Neuilly-sur-Seine, şi a fost supravegheat de Jean de Lipkowski, secretarul de stat al Afacerilor Externe.

Ribière a pierdut duelul după ce a fost lovit de două ori în numai patru minute. Nu şi-a pierdut nimeni viaţa, ci doar şi-a recâştigat cineva reputaţia.

Foto - Shatterstock



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg