Care este rolul bilelor colorate de pe liniile electrice de înaltă tensiune

Poate ai observat, în timp ce te aflai pe autostradă, acele bile colorate montate pe liniile electrice de înaltă tensiune. Dar te-ai întrebat ce reprezintă și care este rolul lor? Noi îți oferim răspunsurile și îți spunem și cum au fost inventate! 

image

Acele bile colorate au un scop foarte important, motiv pentru care le poți observa pe cablurile care traversează autostrăzi, trecători de munte, chei sau văi adânci. Ele se numesc bile de vizibilitate, bile marcatoare sau markeri de vizibilitate și au rolul de a evidenția liniile electrice pentru avioanele și elicopterele care tind să zboare la altitudini mici. Dar de ce au culori diferite? 

Citește și: Ce nu știai despre miere, alimentul valorificat de vechii egipteni 

De ce sunt portocalii, albe sau galbene

Bilele de vizibilitate pot fi portocalii, albe sau galbene, deoarece s-a constatat că aceste culori oferă o mai bună vizibilitate, scrie Reader’s Diegest. Selecția culorii depinde de peisajul de pe fundal, ceea ce înseamnă că bilele pot să aibă o culoare diferită în funcție de zona în care sunt amplasate. 

Din ce sunt făcute bilele de vizibilitate și ce dimensiuni au 

Pentru o durată mai lungă de viață și pentru prevenirea decolorării, bilele de pe firele de înaltă tensiune sunt fabricate din plastic. Acest material este, de asemenea, un bun izolator electric, ceea ce înseamnă că nu poate conduce căldura și nici electricitatea. Dar te-ai întrebat vreodată ce dimensiuni au?

Vezi și: Ce nu știai despre internet. Ce scria în primul e-mail inventat 

S-ar putea să fii surprins, pentru că e la distanță ele par mici, însă aceste marcaje colorate pot si aibă între 50 și 91 cm și între 11 și 17 kilograme fiecare. 

Cum au apărut aceste bile? 

La începutul anilor ’70, regretatul guvernator al Arkansas, Winthrop Rockefeller, se afla într-un avion cu șeful Departamentului de Aeronautică din Arkansas, Edward Holland. În timp ce avionul ateriza, Rockefeller a observat că firele electrice erau mult prea aproape de avion, așa că a ordonat să se lucreze la o invenție care să evidențieze cablurile. 

Holland a angajat un inginer pe nume Jack Rutledge, care a realizat aceste bile colorate, iar până în anii ’80, compania inginerului a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de markeri de vizibilitate din lume. De altfel, invenția a salvat numeroase vieți umane. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg
Regele Charles  foto   Instagram The Royal Family jpg
Zodii care nu sunt materialiste jpg
Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor  foto   Shutterstock jpg