Care este rolul bilelor colorate de pe liniile electrice de înaltă tensiune

Poate ai observat, în timp ce te aflai pe autostradă, acele bile colorate montate pe liniile electrice de înaltă tensiune. Dar te-ai întrebat ce reprezintă și care este rolul lor? Noi îți oferim răspunsurile și îți spunem și cum au fost inventate! 

image

Acele bile colorate au un scop foarte important, motiv pentru care le poți observa pe cablurile care traversează autostrăzi, trecători de munte, chei sau văi adânci. Ele se numesc bile de vizibilitate, bile marcatoare sau markeri de vizibilitate și au rolul de a evidenția liniile electrice pentru avioanele și elicopterele care tind să zboare la altitudini mici. Dar de ce au culori diferite? 

Citește și: Ce nu știai despre miere, alimentul valorificat de vechii egipteni 

De ce sunt portocalii, albe sau galbene

Bilele de vizibilitate pot fi portocalii, albe sau galbene, deoarece s-a constatat că aceste culori oferă o mai bună vizibilitate, scrie Reader’s Diegest. Selecția culorii depinde de peisajul de pe fundal, ceea ce înseamnă că bilele pot să aibă o culoare diferită în funcție de zona în care sunt amplasate. 

Din ce sunt făcute bilele de vizibilitate și ce dimensiuni au 

Pentru o durată mai lungă de viață și pentru prevenirea decolorării, bilele de pe firele de înaltă tensiune sunt fabricate din plastic. Acest material este, de asemenea, un bun izolator electric, ceea ce înseamnă că nu poate conduce căldura și nici electricitatea. Dar te-ai întrebat vreodată ce dimensiuni au?

Vezi și: Ce nu știai despre internet. Ce scria în primul e-mail inventat 

S-ar putea să fii surprins, pentru că e la distanță ele par mici, însă aceste marcaje colorate pot si aibă între 50 și 91 cm și între 11 și 17 kilograme fiecare. 

Cum au apărut aceste bile? 

La începutul anilor ’70, regretatul guvernator al Arkansas, Winthrop Rockefeller, se afla într-un avion cu șeful Departamentului de Aeronautică din Arkansas, Edward Holland. În timp ce avionul ateriza, Rockefeller a observat că firele electrice erau mult prea aproape de avion, așa că a ordonat să se lucreze la o invenție care să evidențieze cablurile. 

Holland a angajat un inginer pe nume Jack Rutledge, care a realizat aceste bile colorate, iar până în anii ’80, compania inginerului a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de markeri de vizibilitate din lume. De altfel, invenția a salvat numeroase vieți umane. 

Sursă foto: Shutterstock  Recente

magneziu jpg
Lady Gaga foto  Shutterstock jpg
Zodii cu ghinion Sursa foto shutterstock 2218817583 jpg
Kim Cattrall foto  Shutterstock jpg
Elsa Pataky, Chris jpeg
familie, trasaturi jpg
Anisia Gafton (1) jpg
David Schwimmer și Matt LeBlanc sursa  Shutterstock jpg
1 50 cent jpg jpeg
modele foto  Shutterstock jpg
cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg