Ce nu știai despre miere, alimentul valorificat de vechii egipteni

Albinele produc unul dintre cele mai delicioase și sănătoase alimente de pe Pământ - mierea. Iată câteva lucruri interesante despre acest aliment delicios și extrem de prețios! 

image

Mierea a fost valorificată încă din cele mai îndepărtate timpuri, de pe vremea vechilor civilizații babiloniene, egiptene, chineze și indiene. Acest produs apicol a fost primul cu gust dulce, descoperit de om. De fapt, cel mai vechi preparat de acest tip datează de acum cinci milenii. 

Citește și: „Albinele cu dungi albastre care nu produc miere. De ce li se mai spun „agitatoare de flori” 

Nu expiră niciodată  

Când este sigilată într-un recipient ermetic, mierea poate să aibă durată de valabilitate nedeterminată. Longevitatea acestui produs se explică prin forma sa chimică. Această substanță este, în mod natural, acidă și prezintă un conținut scăzut de umiditate, ceea ce o transformă într-un mediu nepotrivit pentru creșterea și dezvoltarea bacteriilor. 

  • INFO: Prin anii 1800, arheologii au găsit în Egipt un borcan cu miere de albine. L-au deschis și au descoperit că avea un gust perfect, deși avea mii de ani.  

Există sute de tipuri de miere 

În întreaga lume, există peste 300 de tipuri de miere, fiecare cu gustul și beneficiile sale nutriționale. La noi în țară, mierea de salcâm și mierea de tei sunt cele mai cunoscute tși apreciate sortimente, însă există și alte tipuri de miere. Se poate achiziționa miere din florile plantei de hrișcă, miere de trifoi, miere de brad, miere de coriandru, miere de zmeură, miere de mentă, miere de castan, dar și miere din flori de mandarin.  

Albinele producc anual zeci de kilograme de miere  

În mod normal, într-un stup tradițional, se pot produce între 30 și 100 de kilograme de miere pe an, însă există apicultori care produc și mai mult de atât. Interesant este că, pentru a realiza o jumătate de kilogram de miere, albinele din colonie trebuie să viziteze aproximativ două milioane de flori și să zboare zeci de mii de kilometri. Cantitatea de miere recoltată depinde și de criterii precum: condițiile meteorologice, locația stupului, competiția dintre colonii, consumul propriu al albinelor, dar și de rasa albinelor.  

Cel mai popular medicament 

În Egiptul antic, mierea era utilizată ca medicament, fiind ingredientul principal în aproape toate remediile cunoscute. Se spune că, pe lângă beneficiile pe care le aducea, acest produs apicol era un ingredient principal în remediile de altă dată, deoarece era singura substanță disponibilă care le îndulcea gustul.  

Vezi și: Ai o problemă digestivă? Tratamentul îl găsești chiar în trusa apicolă! 

Se poate trăi doar cu miere  

Mierea oferă toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că, theoretic, ai putea trăi doar cu miere. Acest aliment conține vitamine, enzime, minerale, apă, dar și antioxidanți care ajută creierul să funcționeze la un nivel optim. Cu toate acestea, nu este recomandat consumul exclusiv de miere pe o perioadă lungă, pentru a nu priva corpul de alte elemente nutritive esențiale și pentru a preveni anumite efecte adverse care pot apărea în timp. 

Sursă foto: Shuttestock 



Recente

anna keibalo dzMWKurYlUE unsplash jpg
aura energetica 2459091977 jpg
Vrei ca oaspet¦ªii hotelului ta¦åu sa¦å te recomande prietenilor s¦ªi familiei jpg
shutterstock 1242058546 jpg
closeup serious nice businesswoman with coffee jpg
un barbat in varsta se uita pe un telefon mobil tinand in amna un card de credit jpg
Cartea Sanatatii v11 Mihai Craiu jpg
close up young attractive charismatic woman isolated jpg
2025 06 13 Native 3 din 3, WestGate Studios, iunie (1) jpg
60 61 shutterstock 2482655649 jpg
Vrei mai multa vizibilitate pentru afacerea ta O agentie de marketing online iti poate aduce succesul jpg
tarot shutterstock 2080451098 jpg
shopping 1499445875 jpg
incredere in sine 2483755871 jpg
test jpg
young business woman sitting cahir working computer jpg
livemint jpg
test iluzie jpg
firma de curatenie bucuresti jpg
trifoi cu 4 foi jpg