Cărţi clasice interzise în şcoli şi biblioteci din motive ridicole. Una dintre ele nici nu fusese citită înainte de interdicţie

1 shutterstock 1636725907 jpg jpeg

Istoria cărţilor interzise ar putea fi uşor interpretată greşit ca o istorie a cărţilor importante. Atât de multe organizaţii au vizat cărţi influente pentru cenzură, încât poate părea că o carte ar trebui interzisă pentru a intra pe o listă a volumelor clasice. Din fericire, interdicţiile sunt în mare parte ineficiente şi limitate în timp.

Interzicerea cărţilor se petrecea şi în trecut. De exemplu, în 213 î.e.n., Împăratul chinez Qin Shi Huangdi a ars multe dintre cărţile din regatul său, astfel încât domnia sa nu a putut fi comparată cu cele din trecut. Interzicerea cărţilor nu este nici ceva ce ţine strict de trecut. În fiecare an, ALA (American Library Association) publică o listă de cărţi interzise şi contestate. Unele au fost interzise cu bune intenţii, deoarece perpetuează stereotipurile sau sexismul, în schimb, altele au fost contestate sau interzise din motive absurde.

„Jurnalul Annei Frank‟ a deranjat părinţii din cauza unor noi pasaje introduse

În 1943, Anne Frank, în vârstă de 13 ani, familia ei şi o altă familie evreiască, s-au ascuns de nazişti într-o cameră secretă din spatele unei mansarde din Amsterdam, protejată doar de un raft de cărţi. Anne a avut cu ea un jurnal pe care l-a scris cu fidelitate, descriindu-şi viaţa în cei doi ani în care s-au ascuns. În 1944, Anne a început să refacă părţi din jurnal, pe care dorea să le publice după război. Ultimele rânduri au fost scrise cu doar 3 zile înainte ca ea să fie găsită de Gestapo.

Anne a murit în timp ce era închisă în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, dar dorinţele ei au fost îndeplinite de tatăl ei, singurul din cei 8 oameni ascunşi în pod care a supravieţui. Jurnalul ei a fost publicat în 1947.

Un jurnal scris într-o perioadă dificilă din istorie pe care nimeni n-ar trebui să-l uite vreodată şi care ar trebui citit a fost contestat de părinţi care nu cred că odraslele lor ar trebui să citească această carte, mai ales versiunea definitivă. Include toate scrierile Annei, inclusiv cele rescrise de ea şi altele eliminate de tatăl ei. În 2010, în localitatea Culpeper Virginia, SUA, s-a interzis ediţia definitivă după ce un părinte s-a plâns că „pasajele sale detaliază dorinţele sale sexuale‟. Cu toate acestea, s-a permis ca versiunea definitivă să rămână în biblioteci, în timp ce la cursurile şcolare, se citea o ediţie mai veche, fără acele pasaje.

„1984‟, de George Orwell, interzisă fără a fi citită

Capodopera distopică a lui George Orwell a fost privită ca un atac voalat asupra politicilor regimului lui Stalin în URSS. În mod previzibil, cartea a fost interzisă în Rusia timp de 40 de ani pentru poziţia sa anticomunistă.

Cu toate acestea, în mod ciudat, cartea a fost interzisă în 1981 de părinţii din Jackson, Florida, pentru că era pro-comunistă. Se pare că aceştia nu au citit cartea care relatează de fapt implicaţiile îngrozitoare ale unui regim guvernamental totalitar şi le răpeşte sistematic cetăţenilor liberul arbitru.

Citeşte şi: Cărţi care au schimbat omenirea în mod negativ. Ce idei periculoase au propagat?

„Aventurile lui Huckleberry Finn‟ avea un limbaj de neacceptat

Romanul lui Mark Twain despre Huck Finn şi aventurile sale alături de Jim a fost interzis din cauza insensibilităţii rasiale şi a limbajului. Biblioteca publică din Brooklyn a interzis cartea în 1905 pentru că „Huck a folosit cuvântul sudoare când ar fi trebuit să spună transpiraţie‟.

„Împăratul muştelor‟ provoca depresie şi tendinţe sadice

William Golding şi-a început lunga carieră literară, pentru care a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură în 1983, cu romanul „Împăratul muştelor” (1954), o carte despre un grup de băieţi care rămân blocaţi pe o insulă. Fără adulţi care să-i controleze, băieţii deprind rapid un comportament necivilizat şi violent, ducând în cele din urmă la moartea a două personaje.

Cartea a fost interzisă în şcolile din Norwalk, Connecticut, încă din anii 1960, iar încercările de a o elimina de pe listele de cărţi recomandate elevilor nu au contenit de atunci. De fapt, în 1981, un liceu din Carolina de Nord a încercat să interzică cartea, deoarece se credea că este „demoralizantă, în sensul că omul este puţin mai mult decât un animal.‟ În anii '80, o mamă a unui elev de liceu din Dakota de Sud chiar a declarat că „citirea cărţii va provoca depresie, repulsie şi tendinţe sadice copiilor”.

Citeşte şi: De ce textul Bibliei este întotdeauna scris pe două coloane

„Alice în Ţara Minunilor‟ trezea fantezii sexuale

Romanul clasic pentru copii al lui Lewis Carroll despre o fetiţă care descoperă o lume fantastică a fost interzis din nenumărate motive, unul mai ridicol decât altul. Oficialii americani au interzis-o în anii '60, deoarece imaginile sale cu ciuperci şi narghilea reflectau cultura drogurilor din epocă. Mai târziu, în anii '90, a fost interzisă în New Hampshire pentru promovarea „fanteziilor sexuale şi a masturbării‟.

Oficialii chinezi din anii ’30 au sesizat că ar avea o problemă legată de animalele vorbitoare, considerând că este „dezastruos să pui animale şi fiinţe umane la acelaşi nivel‟.

„Vrăjitorul din Oz‟ promova negativismul

Romanul fantastic pentru copii al lui L. Frank Baum este una dintre cele mai cunoscute opere de literatură din lume, iar popularitatea sa de durată a inspirat filme şi muzicaluri. Cu toate acestea, directorul bibliotecilor din Detroit a găsit motive pentru a-l interzice de pe rafturile bibliotecilor oraşului în 1957. Cartea a fost interzisă pentru că nu are „nicio valoare” pentru copii şi promovează „negativismul‟.

Profesorul Russel B. Nye de la Universitatea de Stat din Michigan a considerat că mesajul cărţii este dăunător copiilor. „dragostea, bunătatea şi altruismul fac din lume un loc mai bun, dar par să nu aibă nicio valoare astăzi‟.

„Marele Gatsby‟, de Francis Scott Fitzgerald, retrasă din cauza limbajului vulgar

Şocant, Marele Gatsby a fost interzis încă din 2008, când Coeur d’Alene, consiliul şcolar din Idaho, SUA, l-a eliminat din listele de lectură. Unii părinţi s-au plâns că profesorii au selectat cărţi care conţin un limbaj vulgar, profan şi care se ocupă de subiecte neadecvate elevilor. Mai târziu în acel an, consiliul a votat să readucă The Great Gatsby şi alte cărţi interzise pe listele de lectură, în urma unor proteste vehemente împotriva deciziei lor iniţiale.

FOTO: Shutterstock



Recente

Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
image00016 jpeg
shutterstock 2319433843 jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2400721851 jpg
Denise Richards  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg
shutterstock 2174482595 jpg
golden globe jpg