Ce mistere ascund numerele – Câte quintilioane de permutări are cubul Rubik

1 shutterstock 120576364 jpg jpeg

Deşi există şi comunităţi care nu folosesc niciodată numere, majoritatea populaţiei globale este dependentă de ele. Numerele te ajută să ştii ce vârstă ai, câte ouă să pui într-o prăjitură şi câţi bani mai ai până la salariu.

Ele ne fac viaţa mai simplă, iar uneori reuşesc să ne surprindă cu fapte, idei şi analogii de-a dreptul fascinante.

Permutările dintr-un cub Rubik

Permutările sunt diferitele moduri în care un set de numere, culori sau alte simboluri poate fi aranjat. Pentru un simplu cub Rubik, există nu mai puţin de 43.252.003.274.489.856.000 de combinaţii posibile. Altfel spus, are 43 de quintilioane de permutări diferite. Cu toate acestea, fiecare dintre aceste combinaţii poate fi rezolvată în 20 de mişcări sau mai puţin.

Nu ziua 13, ci 17

Mai peste tot în lume, ziua 13 este considerată cu ghinion. Unii oameni au fobii reale legate de acest număr, iar în unele metropole etajul 13 a fost interzis, liftul urcând de la etajul 12, direct la 14. Însă, la italieni, spaima cea mare e produsă nu de vineri 13, ci de vineri, 17. Asta, deoarece, în numere romane, XVII poate fi rearanjat VIXI care, în latină înseamnă „viaţa mea a luat sfârşit‟.

Pe de altă parte, în estul Asiei numărul patru este considerat cu ghinion, deoarece la acele popoare cuvântul „patru‟ este asemănător la sunet cu termenul „moarte‟. Iar la japonezi numărul de care trebuie să te fereşti este 9. Deşi alţii îl consideră o cifră mistică, niponii se feresc de ea, deoarece este aproape identică, în pronunţie, cu termenul pentru „suferinţă‟ sau „tortură‟.

Înmulţirea cu 9

Dacă înmulţeşti un număr dintr-o singură cifră cu 9 şi aduni toate cifrele rezultatului, suma va fi întotdeauna 9. De exemplu: 2 x 9 = 18, deci 1 + 8 = 9 sau 6 x 9 = 54, deci 5 + 4 = 9. Ori: 147 x 9 = 1323, deci 1 + 3 + 2 + 3 = 9.

Cel mai norocos număr

Într-un studiu realizat de matematicianul Alex Bellos, 10% dintre respondenţi au ales numărul 7 ca număr preferat, considerând-ul cel mai norocos. De altfel, şaptele are această onoare de la începutul creştinătăţii, fiind adesea folosit în imagini biblice. De altfel, este considerată cifra divinităţii, semnul creaţiei încheiate. În Grecia antică, Pitagora susţinea că numerele reprezintă sensurile fundamentale ale lumii. Din punctul lui de vedere, cifra 7 este motorul vieţii, unirea spiritului cu materia, fiind combinată din cifra 3 – care reprezintă natura triplă a spiritului – cu cele patru elemente ale materiei: pământ, aer, apă, foc. Şi din perspectivă psihologică cifra 7 are o poziţie mediană, între prea mult şi prea puţin.

Potrivit lui Bellos, unicitatea lui 7 este motivul pentru care este atât de iubit. Şapte este singurul număr care nu este divizibil sau dublat dintre numerele de la unu la zece.

Loteria din Biblie

Prima menţiune făcută vreodată despre loterie a fost în Biblie, iar primul jucător a fost Moise. Conform cărţii sfinte, mai exact în Cartea Numerelor, Moise a câştigat terenuri de pământ prin tragere la sorţi.

Stele pentru toată lumea

Există mai multe stele în Univers decât sunt boabe de nisip pe toate plajele de pe Pământ! Concret, vorbim de un miliard de trilioane de stele.

@shutterstockRecente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg