Ce nu ştiai că ai moştenit de la părinţi: lenea, pofta de dulciuri sau felul în care vezi culorile
Le poţi mulţumi părinţilor şi bunicilor pentru culoarea ochilor şi a părului sau pentru trăsăturile frumoase. De asemenea, de la predecesori ai moştenit şi alte lucruri bune, dar şi o mare parte din personalitatea ta sau alte lucruri de care nu erai conştient.
Tuturor le place să creadă că sunt unici, dar adevărul este că, de la culoarea ochilor până la intoleranţa la durere, de la grupa sanguină la lene, toate acesta sunt transmise pe cale genetică, de la înaintaşi.
Trezitul devremme
Ai o aversiune pentru trezitul devreme? Un studiu publicat în Nature Communications în 2019, unul dintre cele mai mari studii legate de somn realizate vreodată, a urmărit peste jumătate de milion de participanţi. Cercetătorii au constatat că trăsăturile de somn sunt, de fapt, moştenite. După cum relevat studiul, există 78 de tipuri de gene responsabile de cantitatea de somn de care are nevoie o persoană în fiecare noapte.
Pofta de dulciuri
Pentru unele alimente este nevoie de obişnuinţă, altele sunt înscrise în codul tău genetic. Un studiu din 2008 publicat în Physiological Genomics a arătat că nevoia de dulce este genetică. Această poftă constantă de dulciuri este determinată de o genă responsabilă pentru detectarea glucozei.
Afonie
Dacă eşti afon, trebui să ştii că există şanse mari ca şi altcineva din familia ta să aibă deficienţe muzicale. Un studiu din 2007 publicat în Jurnalul American de Genetică Umană şi-a propus să înţeleagă de ce unii oameni nu pot identifica şi nu pot transmite în mod corespunzător diferite sunete/note muzicale. Cercetătorii au descoperit că cei care nu pot ţine ritmul unei melodii au mai puţină substanţă albă în cortexul frontal inferior drept al creierului, ceea ce provoacă o conexiune mai slabă atunci când procesează cântece şi alte sunete.
Lenea
Dacă obişnuieşti să amâni toate sarcinile pănă în ultimul moment, ei bine, poate fi un "cadou" genetic de la părinţii tăi. Lenea este corelată cu modul în care corpul nostru iniţiază mecanisme de control motivaţional în creier. Femeile cu gena TH (gena tirozin hidroxilază) sunt mai susceptibile de a amâna lucrurile. Această genă reglează dopamina, iar dopamina transmite mesaje către creierul nostru în timp ce acesta se ocupă de sarcini care necesită atenţie şi motivaţie. Cu toate acestea, este posibil ca această genă să nu fie singurul factor care influenţează lenea. Cercetătorii au studiat şi subiecţi bărbaţi cu gena TH, dar s-a constatat că aceştia nu au tendinţa de a tergiversa sarcinile.
Daltonismul
Cu siguranţă ai moştenit culoarea ochilor de la părinţi, dar poate că nu ţi-ai dat seama că şi culorile pe care le percepi au de-a face tot cu genele. Majoritatea oamenilor cu daltonism (imposibilitatea de a distinge anumite culori) se nasc cu această afecţiune, boala fiind transmisă de la mamă la copil.
Vederea tricromatică se bazează pe trei categorii de celule fotoreceptoare (celule con), toate fiind active în identificarea spectrelor de culoare: verde, roşie şi albatră. Vederea daltonistă se bazează pe doar două tipuri de celule con active, o a treia fiind inactivă - ceea ce elimină culori din peisaj. La polul opus se situează tetracromia, o genă transmisă de părinţi pentru un tip suplimentar de celule con. Acestea oferă posibilitatea de a vedea a patra dimensiune a culorii, în timp ce majoritatea oamenilor văd doar trei. Deoarece este transportat în cromozomul X, este mai probabil ca femeile să aibă această genă.
FOTO Shutterstock