Ce nu ştiai despre bebeluşi. Au de trei ori mai multe papile gustative decât adulţii

1 child 3534046 1280 jpg jpeg

Drăguţi şi curioşi, bebeluşii sunt uimitori. Un bebeluş poate lumina o cameră cu zâmbetul, poate topi o inimă cu râsul său şi poate oferi o perspectivă complet nouă asupra vieţii.

Ceea ce poate nu ştii este că bebeluşii nu sunt doar plini de dulceaţă, ci şi subiectul unei multitudini de fapte uimitoare care demonstrează că bebeluşii sunt într-adevăr cele mai remarcabile lucruri mici de pe planetă. A fi adorabil nu este singurul lucru pe care îl poate face un nou-născut. Are un set impresionant de calităţi şi abilităţi.

Se pot speria singuri

Nu este nevoie de mult pentru ca un nou-născut să tresară: un zgomot puternic, un miros puternic, lumina intensă, o mişcare bruscă, chiar şi propriile lor strigăte. Vei şti că s-a întâmplat când îl vei vedea că îşi aruncă braţele în lateral, cu palmele deschise. Acest reflex numit Moro este posibil să se fi dezvoltat ca un semnal de avertizare că s-a dezechilibrat, astfel încât mama să prevină o cădere.

Se nasc cu mai multe oase decât un adult

Este greu de crezut că nou-născuţii moi şi pufoşi au, de fapt, mai multe oase decât adulţii. Bebeluşii se nasc cu 300 de oase comparativ cu 206 cât au adulţii, deoarece multe dintre acestea se contopesc pe măsură ce îmbătrânim. Totul se reduce la cartilaj - o substanţă asemănătoare cauciucului care protejează oasele. Bebeluşii au mai mult cartilaj decât os. Pe măsură ce o persoană creşte, cartilajul se transformă în os.

Amigdalele lor au papilele gustative

Sugarii au mai multe papile gustative decât un adult şi acoperă mai multe zone, inclusiv amigdalele şi partea din spate a gâtului. Se nasc cu 30.000 de papile gustative comparativ cu cele 10.000 pe care le au adulţii în medie. Simţul gustului sporit permite copiilor să simtă aromele mâncărurilor mai intens, de aceea vor prefera gusturile dulci, cum ar fi fructele sau cartoful dulce. Un nou-născut poate simţi gustul dulce, amar şi acru, dar nu pe cel sărat până la aproximativ 5 luni. Este o chestiune de supravieţuire: laptele matern este dulce, în timp ce amar şi acru poate fi ceva dăunător. Când încep să mănânce solide, vor avea tendinţa să le placă aceleaşi lucruri pe care le-a mâncat mama în timpul sarcinii sau al alăptării.

Au mai mulţi neuroni

Deşi creierul unui nou-născut creşte, ba chiar îşi dublează dimensiunea de la naştere în primul an, are din momentl în care vine pe lume majoritatea celulelor nervoase. Mulţi dintre aceşti neuroni nu vor fi înlocuiţi pe măsură ce mor, aşa că adulţii au mai puţini. Conexiunile dintre celule sunt oprite pe măsură ce bebeluşii cresc, ceea ce îi ajută să se concentreze, dar şi să fie mai puţin creativi.

Inima le bate mai tare

Nu te speria dacă observi că bebeluşului tău îi bate inima mai repede! Este normal ca aceasta să bată de două ori mai repede decât a unui adult. Până în săptămâna a cincea, toate cele patru camere sunt complet dezvoltate şi până în săptămâna a 16-a pompează până la aproape 23 de litri de sânge pe zi.

Le place să stea cu faţa spre dreapta

Doar 15% dintre nou-născuţi preferă să întoarcă capul la stânga atunci când se întind pe spate. Se pare că este legat de o genă. Această preferinţă durează câteva luni şi poate explica de ce mai mulţi oameni sunt dreptaci.

Pot respira şi înghiţi în acelaşi timp

Faringele unui nou-născut nu este pe deplin dezvoltat la naştere, făcând posibil ca bebeluşul să respire şi să bea în acelaşi timp. Practic, există ceva asemănător cu o trapă în partea din spate a gâtului omului, care se închide când înghiţim, astfel încât alimentele să coboare spre stomac. Acea trapa nu funcţionează pe deplin la naştere, făcând posibil ca nou-născuţii să respire şi să bea în acelaşi timp. Probabil că nu este un lucru bun că pot face acest lucru, deoarece trapa este proiectată să se închidă astfel încât să nu ne sufocăm cu alimentele. Totuşi, procesul funcţionează bine, de cele mai multe ori.

Primul lor scaun nu are miros

Reziduurile negre, asemănătoare gudronului, numite meconiu, sunt alcătuite din mucus, lichid din uter, însă nu are încă bacteriile intestinale care provoacă acel miros neplăcut. De îndată ce începe să fie hrănit, bacteriile vor începe să-i colonizeze intestinele. După aproximativ o zi, scaunul devine verde, galben sau maro şi este însoţit de acel miros familiar.



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg