Ce parte a creierului tău este dominantă? Una controlează logica şi raţiunea, cealaltă, creativitatea şi intuiţia

1 shutterstock 142344145 jpg jpeg

Creierul este un organ complicat şi remarcabil, greu de înţeles pe deplin de oamenii de ştiinţă. Aflat la comanda a tot ceea ce gândeşti, simţi şi faci, creierul este împărţit în două jumătăţi sau emisfere cerebrale. Cele două părţi seamănă foarte mult, dar există o diferenţă uriaşă în modul în care ele procesează informaţiile.

Există o teorie cum că oamenii sunt fie controlaţi de creierul stâng, fie de creierul drept, ceea ce înseamnă că o parte a creierului lor este dominantă. Persoanele care tind să fie mai degrabă analitice şi metodice în gândire au partea stângă a creierului dominantă. Dacă, în schimb, ai tendinţa de a fi mai creativ sau artistic, se poate spune că îţi funcţionează mai intens emisfera dreaptă a creierului.

Această teorie se bazează pe faptul că cele două emisfere ale creierului funcţionează diferit, o teorie adusă la lumină prima dată în anii ‘60, în urma cercetărilor psihobiologului şi laureatului premiului Nobel Roger W. Sperry. Conform acestuia, emisfera stângă este mai verbală, analitică şi mai ordonată decât cea dreaptă, fiind numită câteodată creier digital. Este folosită în activităţi precum citirea, scrierea şi calculele matematice. În plus, această emisferă controlează logica şi raţiunea şi vechiculează cunoaşterea pe baza argumentelor.

Emisfera dreaptă este, în schimb, mai vizuală şi mai intuitivă, cu un mod de gândire mai creativ şi mai puţin organizat. Uneori, aceasta este denumită creier analogic. Aceasta controlează imaginaţia, simţul artistic, ritmul, emotivitatea şi afectivitatea şi lucrează cu percepţii şi reprezentări.

Avem sau nu o parte dominantă a creierului?

Ştim că cele două părţi ale creierului nostru sunt diferite, dar este adevărat că o folosim mai mult pe una dintre ele, aşa cum avem o mână dominantă, stânga sau dreapta?

O echipă de neurologi şi-a propus să testeze această premisă. După o analiză care s-a întins pe doi ani şi s-a folosit de imagistică prin rezonanţă magnetică a 1.000 de persoane, nu au găsit nicio dovadă că această teorie este corectă. Prin urmare, creierul uman nu favorizează o parte faţă de cealaltă.

Cele două emisfere sunt legate între ele prin mănunchiuri de fibre nervoase, creând ca un fel de autostradă prin care circulă informaţiile. Deşi cele două părţi funcţionează diferit, ele lucrează împreună şi se completează reciproc: nu există situaţii în care să fie suficient să foloseşti doar o parte a creierului. De exemplu, emisfera stângă este creditată cu descifrarea limbajului, dar cea dreaptă te ajută să înţelegi contextul şi tonul, în acest caz. Creierul stâng se ocupă de ecuaţii matematice, dar creierul drept poate face cel mai bine comparaţii şi estimări aproximative.

Este bine, aşadar, ca ambele emisfere ale creierului uman să fie antrenate, astfel încât să funcţioneze împreună în mod armonios.

@shutterstock



Recente

Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
64 65 shutterstock 1601037709 jpg
shutterstock 2344104483 jpg
miliardar rus  foto   Instagram jpg
profimedia 1000304137 jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  13 jpeg
Sarah Jessica Parker  foto   Profimedia jpg
Jenna Bush  foto   Profimedia jpg
Kelsey Grammer  foto   Profimedia jpg
1 jpg
Gloria Estefan  foto   Profimedia jpg
Barbra Streisand  foto   Profimedia jpg
Cartea Sanatatii v11 Mihai Craiu jpg
Cher  foto   Profimedia jpg
Brad Pitt  foto   profimedia jpg
46 47 shutterstock 498892594 jpg
shutterstock 2135189307 jpg
GettyImages 73248981 jpg
Laura jpg
Jennie Garth  foto   Instagram jpg