Ce se schimbă în învăţământ

1 46621 original jpg jpeg

Noua lege vine şi cu bune şi cu rele. Spre bucuria copiilor, vor petrece mai puţine ore la şcoală. Vestea rea? Examenele vor deveni din ce în ce mai grele. Iată pe larg cum îi afectează pe copii ultimele schimbări ale legii educaţiei.

Cum îţi spuneam în numărul trecut,în această săptămână o sădiscutăm despre ce s-a modificat şi cum vor resimţi elevii schimbăriledin educaţie. Deocamdată,principala nemulţumire a părinţilor este călegea a fost schimbată pe ultima sută de metri.

Zece clase obligatorii

Copilultău nu a împlinit 18 ani? Atunci trebuie să ştii că,dacă renunţă laşcoală,vei plăti o amendă între 500 şi 2.000 de lei. Prevederea noiilegi! Potrivit acesteia,învăţământul obligatoriu este de 10 clase.

Pede altă parte,dacă ai un copil mai mic,de grădiniţă,poţi staliniştită. Cel mic se va adapta uşor în clasa I. Noua lege prevede capreşcolarii să fie pregătiţi serios de şcoală în ultimul an degrădiniţă,în cadrul grupei pregătitoare.

Mai puţine ore

Maipuţin timp petrecut la şcoală,mai multe ore pentru joacă. Cam aşa s-artraduce una din prevederile noii legi. Astfel,copiii de de claseleI-IV vor petrece cel mult patru ore pe zi la şcoală,iar colegii lormai mari,maximum şase ore.

Testări mai riguroase

Deanul acesta şcolar,ar trebui să-l convingi să pună serios burta pecarte,deoarece condiţiile de testare se vor înăspri. Până şi eleviide clasa a II-a vor fi examinaţi pentru a li se cunoaşte nivelul decunoştinţe. Următoarea testare serioasă,naţională,va fi în clasa aIV-a,apoi în a VI-a şi în a VIII-a.

Elevii care urmează să deala liceu,vor susţine un test de tip internaţional,important pentruadmitere. Într-un fel,se revine la examenul de capacitate. Dateleexamenelor au fost stabilite deja:4 şi 12 mai 2010.

Primaprobă la limba şi literatura română,cea de-a doua,la matematică. Pe 6mai,cei care studiază într-o limbă maternă vor susţine examenul laaceastă disciplină. Subiectele vor trebui să fie rezolvate în două ore.

Cum se face admiterea?

Pentrua nu complica situaţia,admiterea la liceu din vara viitoare se faceprin repartizare computerizată. Media claselor V-VIII va constitui 50%din nota finală,iar tezele naţionale din clasa a VII-a şi testulinternaţional vor avea fiecare o pondere de 25%.

Din 2011,liceele pot organiza un examen propriu de admitere. Nota obţinută laacest examen nu va depăşi 50% din media finală. Cealaltă jumătate o vorconstitui media claselor V-VIII şi nota obţinută la testul de tipinternaţional.

Din acest an elevii de clasa a XII-a vor fi evaluaţi pe totparcursul anului la limba română,o limbă străină şi la competenţe deutilizare a calculatorului. Ca „premiu": certificate de atestare a competenţelor.

Calendar BAC 2010

11 - 13 ianuarie - evaluare orală la limba română

18 - 19 ianuarie - evaluare orală competenţe calculator

19 - 22 aprilie - evaluare orală limbă modernă

28 iunie - probă scrisă limba şi literatura română

30 iunie - probă scrisă materie de profil

1 iulie - probă scrisă la alegere

Vino şi tu la întâlnirile cu părinţii! Te aşteptăm să-ţi spui părerea pe 13 octombrie la Şcoala Nr. 18 din Timişoara, la ora 18.30. În Râmnicu Vâlcea ne întâlnim pe 15 octombrie la Colegiul Naţional „Matei Basarab",tot la 18.30.

UPDATE:

Evaluarea competenţelor liceenilor la limba română,limbi străine şiinformatică a fost decalată după cum urmează:

-evaluare orală la limba română:15-17 februarie 2010Recente

celine dion jpg
Chris Martin jpg
kanye west foto  Instagram jpg
Kylie Minogue jpg
Naomi Campbell jpg
nick cannon Instagram jpg
Taylor Swift jpg
Tom Jones jpg
Dakotta Fanning, Tom Cruise foto  Shutterstock jpg
Kim Kardashian foto  Shutterstock jpg
Becoming Karl Lagefeld  Karl Lagerfeld Pierre Berge jpg
Jennifer Aniston, Lisa Kudrow jpeg
92 Nostalgia 2023 Day4 Vali 09586 jpg
DIMITRIVEGAS 1x1 png
Click! Pentru Femei jpeg
femeie seducătoare foto  Shutterstock jpg
Dolly Parton si Beyonce jpg
Christina Applegate jpeg
Sofia Vergara, Griselda Blanco jpg
Kevin Costner foto  Shutterstock jpg