Ce sunt blestemele. Cum scapi de puterea malefică a cuvintelor
Unii cred că sunt simple sugestii negative, alţii că sunt energii nefaste, care pot să distrugă destine. Sunt suficiente câteva cuvinte care invocă urgia divină pentru ca soarta unei fiinţe – adeseori, şi a urmaşilor ei – să capete accente tragice. Iată ce sunt blestemele.
În copilărie, obişnuiam să aud femei care îşi blestemau soţii şi copiii pe uliţa satului. Poate că spuneau vrute şi nevrute la necaz, însă nimeni nu îşi dorea să devină ţinta lor. Oamenii credeau că, dacă cuiva îi mergea rău orice ar fi făcut, dacă îi ieşea totul pe dos, cu siguranţă că-l ajunseseră blestemele unui cunoscut dornic de răzbunare.
Ce sunt blestemele - Afuriseli vrăjitoreşti
Cunoscute în popor şi sub numele de „afuriseli“, blestemele sunt rostite din vremuri străvechi. Primul care ar fi apelat la puterea nimicitoare a cuvântului ar fi fost chiar Dumnezeu. El a blestemat şarpele, pentru că a îndemnat-o pe Eva să muşte din fructul oprit şi să cadă în păcat. Mii de ani mai târziu, vrăjitoarele se foloseau de blesteme pentru a face rău oamenilor şi a aduce nenorocirile asupra loc. Paradoxal, tot ele erau şi cele care aveau puterea de a rupe blestemele şi a risipi necazurile, prin ritualuri secrete.
Cele mai puternice blesteme
Se spune că nu orice blestem se prinde, şi că cei care vor să îşi pedepsească duşmanii trebuie să fie siguri de vinovăţia lor. Căci, dacă îşi atacă victimele pe nedrept, blestemul se va întoarce împotriva lor.
Când vine vorba despre ce sunt blestemele, se spune că cine îşi blestemă fraţii, surorile sau verişorii va avea de suferit în lumea de dincolo şi le va prelua toate păcatele. Cel mai puternic blestem este blestemul de mamă asupra copilului, pe care nu orice persoană îndrăzneşte să îl spună. Legătura strânsă de sânge face ca acest blestem să fie imposibil de alungat, chiar dacă mama ar putea să regrete vorbele aruncate. Un alt blestem greu de dezlegagt este cel rostit din dragoste rănită.
Ce sunt blestemele - Un nume scrijelit pe toacă
Blestemul se aseamănă cu descântecul, însă poate fi mult mai puternic. Doar câteva cuvinte rostite cu forţă şi cu rea intenţie pot fi de ajuns pentru a răni pe cineva. De obicei, cuvintele sunt legate de boală, de pedeapsă sau, în cel mai rău caz, de moarte. Există oameni atât de mâniaţi încât recurg la o altă metodă de blestem, aceea de a scrijeli pe toaca de la biserică numele celui urgisit. Cei mai credincioşi dintre oameni, care nu vor să se răzbune, preferă să scrie un pomelnic şi să îl dea preotului, în care se roagă pentru a fi păziţi de pericole şi de vrăjmaşi.
Dezlegare prin post şi rugăciune
De obicei, blestemele sunt foarte greu de dezlegat. Doar cu ajutorul credinţei, prin post şi rugăciune, ghinionul se va sparge. Totuşi, nu toate blestemele se prind, mai ales dacă persoana vizată nu este vinovată. În credinţa populară, şi deochiul este o formă de blestem, care poate avea consecinţe grave asupra persoanei deochiate. Se manifestă prin migrene puternice, stare de nervozitate, moleşeală şi ameţeli. Pe de altă parte, starea de spirit este şi ea afectată, persoana deochiată având o mâhnire în suflet – sau, cum se mai spune în popor, suferă de „inimă rea“.
Ce sunt blestemele - Pază contra vorbelor grele
Pentru a scăpa de deochi, e nevoie să ţi se citească o rugăciune deasupra capului, de trei ori – de obicei Tatăl nostru. În popor, femeile obişnuiesc să stingă 9 cărbuni sau 9 beţe de chibrit într-o cană cu apă şi să i-o dea de băut persoanei deochiate, după care o varsă, rostind „Să iasă răul, să iasă deochiul“. Dacă vrei să te fereşti de blesteme, poartă o amuletă norocoasă, cu piatra zodiei tale sau, un şnur roşu la încheietura mâinii sau orice obiect de culoare roşie, care te va apăra de energiile negative. Bea apă sfinţită la fiecare sărbătoare a anului, poartă un ban de argint în buzunar sau pune-ţi sare sfinţită în papuci. Fii atentă la orice obiect care ţi se oferă în dar! Se spune că batista este folosită, cel mai adesea, pentru legarea cununiilor, farmece de boală, sărăcie şi moarte.
Ştiai că...
...mormântul faraonului Tutankamon ar fi înconjurat de un blestem? Se pare că moartea celui care a pătruns prima dată în mormânt, Lord Carnarvon, a fost provocată de blestem, iar în urma lui au existat şi alte decese suspecte. Citiţi şi: Blestemul zodiilor. Răul care înconjoară fiecare nativ din zodiac