Cel mai des folosite prescurtări provenite din limba latină şi înţelesul lor

2 shutterstock 161091515 jpg jpeg

Limba latină stă la baza multor cuvinte din lexicul limbii române şi nu doar al limbii române, ci şi din engleză, franceză, spaniolă, italiană. Există câteva abrevieri comune des folosite, însă nu întotdeauna corect.

Un exemplu este a.m. şi p.m. sau ante meridiem şi post meridiem (corect este meridiem, nu meridian!). Ei bine, ante meridiem înseamnă „înainte de amiază”, iar post meridiem înseamnă „după-amiază”.

Circa

Folosim prescurtarea circa, însemând „în jurul” sau „aproximativ”, când vrem să oferim date de referinţă. Dacă spunem că circa 700 de persoane au participat la studiu, înseamnă că în jur de 700 de oameni au fost implicaţi în cercetare. Cuvântul provine din cuvântul latin „circum‟, din care provin şi termenii cerc şi circumferinţă, şi se referă la măsurarea în cerc. Circa poate fi utilizată pentru o gamă largă de înţelesuri, în raport cu un an specific, de exemplu „era circa anul 1999‟, dacă vrei să spui că era în jurul anului 1999 sau că era circa începutul de secolul XVIII-lea. Abrevierea poate fi şi ea prescurtată în ca., cca.

Et cetera

În trecut, et cetera (etc.) se scria legat, însă varianta corectă este formată din două cuvinte. Abrevierea provine din limba latină, et caetera, şi este des utilizată şi în scrierea şi vorbirea în engleză, însemnând că enumerarea ar putea fi continuată. Astfel, etc. ţine loc de şi alţii, şi altele, şi ceilalţi, şi aşa mai departe.

Q.E.D.

Probabil cel mai des utilizată abreviere de către matematicieni este q.e.d., adică „quod erat demonstrandum‟, adică ceea ce trebuia, ceea ce era de demonstrat, ceea ce era de dovedit. Acestea exprimă o concluzie, de obicei, care apare după un întreg proces de demonstraţie matematică, încununat cu succes. Abrevierea se foloseşte şi la finalul raţionamentelor filosofice. Se crede că prescurtarea „quod erat demonstrandum‟ este o variantă în latină, o traducere, de fapt, a unei fraze cu sens similar din limba greacă; aceasta era folosită de matematicieni greci, printre care Euclid şi Arhimede.

@shutterstockRecente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg