Cele mai periculoase mâncăruri din lume. Ce aliment iubit de români poate cauza intoxicaţii severe

1 shutterstock 630279032 jpg jpeg

Foarte multe mâncăruri, de la puiul gătit incorect la fructe şi legume nespălate, pot duce la toxiinfecţii alimentare mai uşoare sau mai grave, iar în cazuri extreme chiar la deces. În afara acestora, există în lume câteva ingrediente otrăvitoare extrem de periculoase atunci când nu sunt consumate corect.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate, iar aproximativ 400.000 de persoane mor din această cauză.

Dintre aceşti 600 de milioane de oameni, unii se îmbolnăvesc pentru că mănâncă alimente care au fost preparate sau manipulate necorespunzător sau care au fost contaminate în timpul procesării, unii au reacţii alergice severe la ingrediente, iar foarte puţini se îmbolnăvesc după ce şi-au testat limitele consumând în mod voluntar ceva care ajunge să fie periculos pentru ei. Cum ar fi celebrele concursuri de mâncat ardei iuţi. Însă aceştia nu se numără nici pe departe printre cele mai periculoase mâncăruri din lume.

O specie de peşte te poate omorî în doar o zi dacă nu e preparat corect, iar unul dintre cele mai iubite ingrediente din bucătăria românească poate cauza intoxicaţii severe dacă e consumat în stare crudă sau nu e gătit suficient.

Peşte fugu

Peştele fugu conduce detaşat în topul celor mai periculoase mâncăruri, fiind, una dintre cele mai otrăvitoare specii de pe Planetă. Această delicatesă poate fi mortală dacă este pregătită incorect şi este gătită numai de bucătari perfecţionaţi în prepararea ei. Pentru a găti acest peşte, bucătarii japonezi trebuie să urmeze anumite cursuri şi să obţină un certificat.

Ei îşi pot pune în pericol propria viaţă dacă nu manevrează cu atenţie peştele, o simplă înţepătură putând provoca moartea. Pentru a pregăti fugu în condiţii de siguranţă, un bucătar-şef trebuie să extirpe cu precizie ochii, creierul, ficatul şi intestinele. Aceste părţi ale peştilor sunt letale deoarece conţin tetrodotoxină. Aceasta este o neurotoxină care este de până la 1.200 de ori mai mortală decât cianura şi un peşte fugu are suficientă otravă pentru a ucide 30 de adulţi.

Dacă cineva mănâncă doar o mică bucată din aceste părţi ale unui fugu, poate muri de paralizie respiratorie într-o zi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care mor din cauza otrăvirii cu fugu au pregătit ei înşişi peştele.

Fructul ackee

Ackee (foto 1 galerie), fructul naţional din Jamaica, a fost interzis în forma sa necoaptă în SUA din 1973. Când este necopt, acest fruct conţine o toxină otrăvitoare numită hipoglicină A, care perturbă producţia de glucoză din sânge şi creşte riscul de hipoglicemie, ducând la comă sau chiar deces. Seminţele nu trebuie niciodată consumate, deoarece acestea sunt extrem de toxice.

Pentru a putea fi mâncate, fructele ackee trebuie să fie complet coapte înainte de a fi culese. Un ackee este copt odată ce coaja sa roşie exterioară se dechide singură, lăsând la vedere miezul alb-gălbui. Doar atunci miezul poate fi consumat.

Maniocul

Cassava (foto 2 galerie) sau maniocul este un arbust din America de Sud, cultivat pentru rădăcina sa, folosită pentru producţia de tapioca, un ingredient de bază în bucătăriile din America Latină şi Caraibe. Maniocul nepreparat conţine cianură otrăvitoare, deci este vital să fie preparat corect. Există două tipuri de manioc: dulce şi amar. Maniocul amar are un conţinut mult mai mare de cianură. Cel dulce trebuie gătit pentru a fi sigur pentru consum, cel amare trebuie ras, înmuiat şi apoi gătit pentru a reduce nivelurile de cianură.

Rubarba

Rubarba (foto 3 galerie) e delicioasă şi trebuie să profităm de ea cât e în sezon, la final de primăvară şi început de vară. Are multiple beneficii pentru sănătate, însă rubarba poate fi şi otrăvitoare, dacă nu este consumată corect.

De la rubarbă se consumă doar tijele, care pot varia coloristic, de la verde, la roz şi roşu închis. Frunzele sunt extrem de toxice, fie crude, fie gătite, deoarece conţin acid oxalic, care irită membrana intestinelor şi care poate fi fatal. Consumul pe termen lung de acid oxalic duce la formarea de pietre la rinichi. În timpul Primului Război Mondial afost raportate multe cazuri de otrăvire după consumul frunzelor de rubarbă. Pe fondul crizei alimentare din timpul războiului, frunzele au fost greşit recomandate ca sursă de hrană în Marea Britanie.

Fasolea roşie

În mod surprinzător, unul dintre alimentele periculoase este fasolea roşie, dacă este consumată crudă sau insuficient preparată. Boabele de fasole roşie conţin cea mai mare concentraţie de fitohemaglutinină, care poate cauza greaţă şi vomă.

Există cazuri de persoane internate cu intoxicaţii după consumul de fasole în stare crudă. Pentru a scapa de aceste substanţe periculoase, fasolea trebuie lăsată la înmuiat minimum 5 ore, apoi preparată termic minimum 30 de minute.

FOTO Shutterstock



Recente

WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg