Cheia longevităţii! Ce au în comun persoanele care trăiesc 100 de ani

1 longevitate jpg jpeg

Mulţi oameni se întreabă care este secretul pentru o viaţă lungă. În timp ce dieta, exerciţiile fizice şi nivelul de stres pot juca un rol important, se pare că mai există câţiva factori care stau la baza longevităţii.

În cadrul unui studiu, publicat în revista ELife, cercetătorii au prelevat probe de sânge de la 81 de italieni, care aveau în jur de 100 de ani şi de la persoane care aveau în medie 68 de ani. În urma cercetărilor, specialiştii au descoperit că persoanele care trăiesc 100 de ani sau chiar mai mult tind să aibă unele asemănări genetice şi sociale.

Persoanele care au atins vârsta de 100 de ani au avut mai puţine mutaţii în genele testate. De obicei, mutaţiile tind să afecteze negativ modul în care funcţionează genele asupra nivelului de stres şi asupra reparării ADN-ului. Cercetătorii au spus că persoanele pe care le-au studiat „păreau că evită creşterea acestor mutaţii perturbătoare‟, iar acest lucru le-a ajutat să se protejeze împotriva unor boli, precum bolile de inimă. Tototdată, unul dintre factorii care au fost observaţi la persoanele studiate este faptul că ADN-ul lor s-a reparat mai rapid, de la efectele radiaţilor şi de la substanţele toxice: „Am arătat că acest lucru este adevărat. Rezultatele noastre sugerează că repararea ADN-ului şi nivelul scăzut al mutaţiilor sunt două mecanisme centrale care au protejat persoanele longevive‟, a declarat autorul principal al studiului, Claudio Franceschi, potrivit bestlifeonline.com.

Ce influenţă au factorii sociali

Genetica poate fi un element important al longevităţii, însă viaţa socială şi mediul în care trăim au o influenţă colosală. În urma unor cercetări efectuate de Colegiul de Medicină Elson S. Floyd (Washington) s-a aflat că viaţa trăită în colectiv ne poate ajuta să atingem vârsta de 100 de ani: „Îmbătrânirea este ereditară doar în procent de 20-30%. Factorii sociali şi de mediu, cum ar fi obţinerea unui nivel educaţional ridicat şi viaţa trăită alături de mai multe persoane contribuie în mod semnificativ la longevitate‟, au dezvăluit cercetătorii.

Dacă îţi faci griji că ţi-ar putea lipsi genele care te-ar putea ajuta să trăieşti până la 100 de ani, ia în considerare locuitul într-o zonă care ţi-ar putea îmbunătăţi calitatea şi durata vieţii! Potrivit cercetării, persoanele cu o probabilitate ridicată de a trăi până la 100 de ani sau chiar mai mult, tind să locuiască în oraşe mai mici, în care majoritatea oamenilor merg la muncă şi sunt activi din punct de vedere social. Zonele urbane sunt capabile să ajute adulţii mai vârstă oferindu-le sprijin comunitar, medical şi social.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg