Comunităţi interzise bărbaţilor. Sunt conduse exemplar numai de femei

1 shutterstock 709172719 jpg jpeg

La fel ca elefantul african, care trăieşte în turme conduse de femele, există şi comunităţi umane care şi-au ales lideri dintre femei. Aceste femei sunt loiale, inteligente.

În insulele estice ale Australiei, se află Minangkabau, cea mai mare comunitate matriarhală de la nivel global. Peste patru milioane de oameni fac parte din ea, iar femeile sunt respectate şi chiar favorizate. În unele culturi, este considerat un lucru rău să ai o fiică, dar pentru cei din Minangkabau este o binecuvântare. Deoarece la conducere sunt femei, numele de familie este moştenit pe linie maternă, iar proprietăţile trec de la mame la fiice.

Mirii se mută în casa miresei după căsătorie şi, deşi pare că femeile controlează totul, bărbaţii şi femeile contribuie în mod egal în societatea Minangkabau. La vârsta de 10 ani, băieţii părăsesc casa mamei lor pentru a rămâne în cartierul bărbaţilor pentru a învăţa abilităţi practice şi învăţături religioase. Bărbaţii deţin funcţii religioase şi politice cu permisiunea femeilor. În timp ce şeful clanului este întotdeauna bărbat, femeile îi ajută să-i selecteze şi să-i înlăture din funcţie dacă sunt provocate. Nu este singura comunitate de acest gen.

În comunitatea chineză Mosuo, unii parteneri căsătoriţi locuiesc separat şi copiii sunt crescuţi doar de mame

Într-o comunitate mică din provinciile din sudul Chinei numită Mosuo, femeile au ultimul cuvânt. Ca multe alte culturi matriarhale, descendenţa este pe linie maternă. Odată ce se naşte un copil, ei aparţin familiei mamei lor, locuind cu rude de sânge într-o casă cu mai multe generaţii. Partenerii din cuplurile din Mosuo nu locuiesc împreună, dar se bucură de compania celuilalt noaptea sau când este convenabil. În timp ce multe căsătorii de acest fel sunt pe termen lung, femeile pot distra alţi bărbaţi dacă ambele părţi sunt interesate. Nu există un copil nelegitim, deoarece descendenţa este pe linie maternă. Deoarece copiii rămân întotdeauna în grija mamei, tatăl joacă un rol minor în creşterea lor.

Accesul în Umoja Usao nu este permis bărbaţilor crescuţi în afara comunităţii

Fondată în anul 1990, Umoja Usao este o localitate în care trăiesc exclusiv femei . Iniţial, a fost un refugiu pentru femeile aflate în relaţii abuzive, fetele care fug de căsătorii forţate sau mutilări genitale. Femeile aparţineau anterior tribului Samburu, unde femeile erau proprietatea soţului lor. Dacă o femeie ar fi fost violată, soţul ei o putea alunga din casă pentru că era considerată impură şi nu mai avea unde să locuiască. De aceea, Umoja Usao a devenit un refugiu pentru femeile fugare şi fără adăpost. Unele  şi-au adus copiii cu ele. În swahili, Umoja înseamnă de fapt „unitate”, iar localnicii îşi educă cu privire la drepturile lor. Ei au o şcoală primară, creează bijuterii şi-i distrează pe turişti pentru a-şi sprijini financiar localitatea. Bărbaţilor le este interzis să intre în Umoja Usao, dar li se permite să intre ca vizitatori. Singurii bărbaţi cărora li se permite să stea noaptea în Umoja Usao sunt cei care au crescut acolo.

În Bribi, numai femeile moştenesc proprietăţile

În largul coastei Americii de Sud, tribul Bribri este un mic grup indigen, cunoscut ca o comunitate împărţită în clanuri formate din familii extinse. Doar femeile pot moşteni pământul. Procesul de agrosilvicultură încurajează hrana şi culesul de alimente din surse naturale de floră şi faună. Este o sursă de mândrie pentru femeile care asigură nevoile de bază pentru familiile lor. Ca onoare sacră, femeile sunt singurele persoane care pot pregăti o băutură pentru ritualuri religioase sacre sau evenimente importante, inclusiv căsătorii, înmormântări sau anunţarea unei sarcini.

Satul nubian, comunitatea în care femeile au preluat vidul de putere lăsat de bărbaţi

Poporul nubian este profund legat de râul Nil, deoarece, timp de sute de ani, nubienii au cultivat terenurile de-a lungul râului, susţinându-şi familiile din agricultură şi bunuri animale, toate produse în valea bogată a Nilului.

După ridicarea barajelor în secolul al XX-lea, nubienii şi-au pierdut casele şi au fost nevoiţi să se mute şi să-şi găsească de lucru în altă parte. În timp ce bărbaţii au părăsit Nubia în căutarea unui loc de muncă, femeile au rămas acasă crescându-şi copiii, îngrijind bătrânii şi cultivând pământul. Adesea, bărbaţii nu se mai întorceau din cauza condiţiilor dure de lucru ca muncitori sau mercenari. De aceea, treptat, societatea lor a devenit dominată de femei care au preluat rolul de lideri, în loc bărbaţilor.

FOTO: ShutterstockRecente

minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg
Vedete  jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
vedete jpg
Brad Pitt jpg
Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg