Corsetul, feminitate din istorie pana in prezent

Corsetul este o piesă vestimentară controversată, definită uneori prin senzualitate şi feminitate, alteori condamnată sau uitată pe rafturile istoriei.
Săpături arheologice în Insula grecească Creta au fost scos la lumină un corset datând din jurul anului 2100 î.Hr. Acesta era deschis în faţă,acoperind talia cu zale de cupru. Istoricii susţin că femeile din Grecia antică şi din Imperiul Roman obişnuiau adesea să îşi înfăşoare trupurile cu fâşii late din material textil,pentru a părea mai suple.
Corsetul,aşa cum îl ştim astăzi,a apărut în Evul Mediu şi era folosit pentru a aplatiza sânii şi a oferi un suport rigid pentru rochiile elaborate.
Primele modele de corset erau acoperite de un voal de mătase şi adesea erau vizibile,făcând parte integrantă din rochie.
La sfârşitul secolului al XVII-lea,doamnele îl foloseau doar pentru a-şi subţia talia,indiferent de ţinută.
Silueta clepsidră a devenit omodăîn secolul al XIX-lea,iar corsetele produse în masă au luat locul celor cusute de mână.
Se invoca adesea fragilitatea femeilor pentru a încuraja portul corsetului,acestea fiind recomandat inclusiv din aşa-zise necesităţi medicale sau morale. Femeile care purtau un corset strâns dădeau dovadă de bună cuviinţă şi virtuozitate,în timp ce unul lejer simboliza femeia uşoară.
Cu cât o femeie avea un statut social mai înalt cu atât corsetul era mai incomod şi mai strâns.
În 1860,corsetul a fost subiect de polemică aprinsă în Europa şi peste Ocean. Pentru prima oară,au fost invocate enumerate riscurile care decurgeau din purtarea acesteipiese:deformarea oaselor,respiraţie îngreunată,presiune periculoasă asupra organelor interne.
Astăzi popularitatea lui a pierdut teren în faţa altor piese de lenjerie intimă,însă rămâne în continuare un simbol al feminităţii şi eleganţei,fiind reinterpretat frecvent de casele de modă.