Crăciunul în istorie: ce evenimente sângeroase şi cruciale au avut loc în lume, în această zi
Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători creştine, simbolizând naşterea lui Isus. Semnificaţia şi importanţa acestei zile par să se fi diminuat în ultimii ani, când tot mai mulţi o asociază cu petreceri, cadouri şi Moş Crăciun. În plus, de-a lungul istoriei, multe evenimente importante au avut loc chiar pe 25 decembrie.
Unii istorici susţin că sărbătoarea îşi are originile în Saturnalia: o sărbătoare romană ce avea loc în jurul datei de 25 decembrie. Era o vreme a bucuriei, a bunăstării, a petrecerilor, a schimburilor de daruri şi a generozităţii faţă de săraci.
Această perioadă a anului are în multe culturi o semnificaţie specială. Este un timp al înnoirii şi tranziţiei, deoarece, după solstiţiul de iarnă (20 decembrie), ziua începe iarăşi să se mărească, ceea ce echivalează cu o victorie solară asupra forţelor întunericului.
De-a lungul timpului, evenimente istorice importante au avut loc fix în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie.
În urmă cu 31 de ani, România avea să trăiască cel mai sângeros Crăciun din istoria sa. 25 decembrie 1989 a fost ziua în dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au fost executaţi în garnizoana de la Târgovişte, în urma procesului unui Tribunal Militar. Sentinţa a fost pronunţată în mai puţin de două minute şi este contestată şi astăzi. „Istoria mă va răzbuna!“ au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceauşescu, în timp ce era dus la zid pentru a fi executat.
După ce regimurile comuniste din întreaga Europă au căzut unul câte unul la sfârşitul anului 1989, URSS (Rusia de astăzi) a mai rezistat doi ani. Preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, a demisionat pe 25 decembrie 1991. Acest lucru era inevitabil, mai ales că în august 1991 avusese loc un puci prin care s-a încercat înlăturarea sa din funcţie. Gorbaciov pierduse oricum frâiele puterii, şi ajunsese o marionetă în mâna salvatorului său, Boris Elţîn. De altfel el a recunoscut că ar fi trebuit să demisioneze mai devreme.
Regatul ungar a luat fiinţă în anul 1000, sub conducerea lui Ştefan I al Ungariei, primul rege maghiar. Potrivit Encyclopedia Britannica, în ziua de Crăciun din anul 1000 a fost hirotonit rege al Ungariei. Aceasta este considerată ziua întemeierii Ungariei, când regele Ştefan a primit de la Papa Silvestru al II-lea, „Sfânta Coroană a Ungariei“. Ştefan şi-a convertit poporul la creştinism şi a tratat biserica drept pilonul principal al domniei sale.
O dată la aproximativ 76 de ani, cometa Halley trece prin apropierea Pământului, fiind vizibilă cu ochiul liber. Astronomul Edmond Halley a fost primul care a prezis reapariţia periodică a cometei, deşi aceasta a apărut pe cer încă din Antichitate. Halley a descoperit că, la o perioadă de aproximativ 76 de ani, cometa trece pe lângă Pământ, fiind vizibilă cu ochiul liber. Exact cum a prezis, cometa şi-a făcut apariţia în noaptea de Crăciun din 1758.
Regele Carol cel Mare este una dintre cele mai importate figure din istorie, fiind considerat părintele Europei ccidentale. Carol cel Mare a rămas în memoria posterităţii cu titlul de împărat, primit la Roma, în dimineaţa de Crăciun a anului 800. Mulţi istorici au considerat acest eveniment un fel de „certificat de naştere“ al Europei.
FOTO Shutterstock