Culorile care ne influenţează viaţa. Ce efect au asupra corpului şi minţii?

1 shutterstock 154040954 jpg jpeg

Culoarea este un instrument puternic de comunicare şi poate fi utilizată pentru a semnala acţiunea, influenţa starea de spirit şi chiar influenţarea reacţiilor fiziologice. Anumite culori au fost asociate cu tensiunea arterială crescută, metabolismul crescut şi oboseala ochilor. Cum funcţionează exact culoarea? Cum afectează culorile dispoziţia şi comportamentul?

Psihologia culorilor este definită ca efectul radiaţiei electromagnetice a luminii asupra stării şi comportamentului uman - o reacţie psihofizică universală, care nu este atât de puternic influenţată de cultură, vârstă şi sex precum se crede în general.

Între psihologia culorii şi simbolistica culorii există mari diferenţe Din punct de vedere istoric, ceea ce este adesea descris ca psihologie a culorii este de fapt simbolismul culorii - asocierile conştiente pe care suntem condiţionaţi să le facem. “Răspunsurile culturale la culoare provin dintr-o varietate de cauze: de exemplu, verde este culoarea sacră în tot Islamul, fiind culoarea hainei Profetului; în Irlanda este considerată o culoare norocoasă, poate pentru că atunci când lumea din jurul nostru conţine mult verde, aceasta indică prezenţa apei şi, prin urmare, puţin pericol de foamete. În Anglia culoarea verde este văzută ca o culoare care aduce ghinion, posibil din cauza asocierii sale cu degradarea şi boala. Există multe exemple de simbolism al culorilor”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.  

Efectele psihologice ale culorii

De ce culoarea este o forţă atât de puternică în viaţa noastră? Ce efecte poate avea asupra corpului şi minţii noastre? “Culorile din zona roşie a spectrului de culori sunt cunoscute sub numele de culori calde şi includ roşu, portocaliu şi galben. Aceste culori calde evocă emoţii, de la sentimente de căldură şi confort la sentimente de furie şi ostilitate. Culorile din partea albastră a spectrului sunt cunoscute sub numele de culori reci şi includ albastru, violet şi verde. Aceste culori sunt adesea descrise ca fiind calme, dar pot aminti şi sentimentele de tristeţe sau indiferenţă. Există patru culori psihologice primare - roşu, albastru, galben şi verde. Ele se raportează respectiv la corp, la minte, la emoţii şi la echilibrul esenţial dintre aceste trei”, declară specialistul.

Ce semnifică fiecare culoare

ROŞU

Pozitiv: curaj fizic, forţă, căldură, energie, supravieţuire de bază, „luptă sau fugă”, stimulare, masculinitate, entuziasm.

Negativ: sfidare, agresivitate, impact vizual, încordare. 

ALBASTRU

Pozitiv: Inteligenţă, comunicare, încredere, eficienţă, seninătate, datorie, logică, răceală, reflecţie, calm.

răceală, distanţă, lipsă de emoţie, neprietenie. 

GALBEN

Optimism, încredere, stimă de sine, extraversiune, forţă emoţională, prietenie, creativitate.

Negativ: iraţionalitate, frică, fragilitate emoţională, depresie, anxietate, sinucidere. 

VERDE

armonie, echilibru, împrospătare, dragoste universală, odihnă, restaurare, reasigurare, conştientizare a mediului, echilibru, pace, amabilitate.

plictiseală, stagnare, enervare

FOTO Shutterstock



Recente

Gloria Estefan  foto   Profimedia jpg
Barbra Streisand  foto   Profimedia jpg
Cartea Sanatatii v11 Mihai Craiu jpg
Cher  foto   Profimedia jpg
Brad Pitt  foto   profimedia jpg
46 47 shutterstock 498892594 jpg
shutterstock 2135189307 jpg
GettyImages 73248981 jpg
Laura jpg
Jennie Garth  foto   Instagram jpg
Jennifer Lopez colaj Instagram jpg
planet volumes qxIObOAjoOc unsplash jpg
AHA  foto   Profimedia jpg
Britney Spears  foto   Profimedia jpg
Bridgerton  foto   Profimedia jpg
Brad Pitt cu familia  foto   Profimedia jpg
Dakota Johnson  foto   Profimedia jpg
Cole Escola la premiile Tony  foto   Profimedia jpg
numerology concept with pink light jpg
Patsy Kensit  foto   Profimedia jpg