Cum este descris iadul în Biblie. Gheena e un loc real şi poate fi vizitat

2 shutterstock 716962249 jpg jpeg

Timp de 2.000 de ani, creştinii au crezut că există două locuri în care sufletele oamenilor vor petrece eternitatea, după moartea trupului: raiul şi iadul. În accepţiunea populară, iadul este un loc în care păcătoşii sunt separaţi de Dumnezeu pentru a suferi pentru eternitate. Cum este, însă, descris acest loc, în Biblie?

Credincioşii au câteva stereotipuri când vine vorba despre descrierea iadului. Ueori este un fel de cameră de tortură masivă, aflată într-un alt plan al existenţei, alteori e un loc întunecat, ca o peşteră, iar cei trimişi acolo sunt torturaţi în moduri groaznice. Alte relatări descriu locul ca un cuptor, unde blestemaţii sunt chinuiţi de flăcări veşnice.

Există şi o variantă intermediară între viaţa de aici şi cea de apoi: Purgatoriul. Acesta este, în credinţa romano-catolică, un loc de curăţare prin foc a sufletelor păcătoase, înainte de a avea acces în paradis. În ortodoxie, purgatoriul este echivalent într-o oarecare măsură cu iadul, tot un loc unde păcatele se „curăţă” cu foc.

Dar cum descrie Biblia de fapt iadul? Nu foarte exact, deşi există mai multe relatări. În esenţă, imaginea „populară“ a iadului este una care nu se bazează direct pe scripturi, ci pe inferenţă, traducere greşită şi o combinaţie între superstiţie şi învăţătura reală.

Cuvântul ebraic „Sheol” (Vechiul Testament a fost scris în mare parte în ebraică) şi cuvântul grecesc „Hades” (Noul Testament a fost scris în greacă) ambele descriu acelaşi lucru: un loc în care morţii rămân. Definiţia exactă este interpretabilă, dar, în general, aceste două cuvinte se referă la un fel de plan de existenţă în care ajung morţii, un tărâm al morţilor.

În Biblie, iadul este descris în multe feluri. Din marea varietate de termeni, cel mai frecvent îi găsim pe următorii: iazul de foc, locuinţa morţilor, moartea veşnică, gheena, focul gheenei, cuptorul aprins, plânsul şi scrâşnitul dinţilor, focul veşnic, loc de chin, întuneric, pedeapsă veşnică.

Termenul "Gheena" folosit de Isus este tradus ca fiind iad sau infern. De fapt, "Gheena" sau Valea Hinnom (foto galerie) este un loc real, lângă Ierusalim şi poate fi vizitat şi astăzi. În vremurile Noului Testament, era un fel de groapă de gunoi, poate de aici şi ideea că „gunoiul“ trebuie separat de restul lumii şi ars.

În Noul Testament, în a doua Epistolă a lui Petru, se spune: „Căci dacă n-a cruţat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjuraţi de întuneric, legaţi cu lanţuri şi păstraţi pentru judecată“. Această ideea corespunde cu un concept al grecilor, acela că exista un loc numit Tartarus, un sub-nivel al Hadesului, iar cei trimişi acolo erau supuşi chinurilor eterne.

FOTO Shutterstock



Recente

Gillian Anderson  sursa foto   Shutterstock jpg
Shakira  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2437493777 jpg
ilioara radu pacienta 1 png
shutterstock 2390644165 jpg
casino 8809691 1280 png
vedete  foto   Shutterstock jpg
Afis KHS 2024 jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  19 2024 jpg
Kristina Joksimovic  foto   Instagram jpg
Elle Macpherson  foto   Instagram jpg
Taylor Swift  foto   Instagram jpg
shutterstock 1237299061 jpg
țară frumoasă  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
OCC Atelierele Micul Artist jpeg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
Snapinsta app 459010775 839844778214810 6229842164546905517 n 1080 jpg
Nicole Kidman  foto   Shutterstock jpg
prima zi de școală  foto   Shutterstock jpg