Cum s-a născut emoticonul Smiley. A fost vândut pe nimic de creatorul lui

1 shutterstock 736157437 jpg jpeg

Viaţa ar fi de neînchipuit astăzi fără emojis, „figurinele“ pe care le folosim ca să transmitem diverse reacţii în mediul online. Primul dintre ele, Smiley, a ajuns la „venerabila“ vârstă de 57 de ani.

Emoticon este prescurtarea a două cuvinte: emotion şi icon, iar în română este folosit, rar, ce-i drept, termenul emotigramă (emoţie şi pictogramă). Pentru mulţi dintre noi, pare că fac parte din viaţa noastră dintotdeauna, dar sunt o invenţie relativ recentă.

Emoticonul Smiley, Smiley Face sau Faţa zâmbitoare, cum mai este denumit, a fost creat în 1963, Harvey Ball, un artist din Massachusetts, care lucra pentru compania State Mutual Life Assurance. Nu i-au trebuit decât 10 minute pentru această idee genială. Şi aşa a apărut Smiley aşa cum îl ştim azi cu toţii, negru pe fond galben.

Atunci când a conceput emoticonul, Harvey Ball voia doar să ridice morarul colegilor săi, după ce întreaga companie trecuse printr-o perioadă dificilă şi foarte stresantă.  Desenul a fost aplicat pe 100 de insigne împărţite angajaţilor, dar cererea a crescut rapid, aşa că au mai fost produse 10.000 de bucăţi.

Ball a primit 45 de dolari pentru imaginea creată (Foto 1 Galerie) şi s-a gândit că nu e deloc rău pentru 10 minute de muncă. Astăzi, suma primită ar fi echivalentul a aproximativ 400 de dolari. Nici el, nici compania sa nu s-au gândit să înregistreze drepturile de autor pentru această imagine.

Drept urmare, alţii au profitat. În 1970, doi fraţi din Philadelphia, Bernard şi Murray Spain, au pus această imagine pe diverse produse, pentru a impulsiona vânzările. Din moment ce nu exista copyright pentru acest simbol, au modificat foarte puţin imaginea şi au aăugat textul: „O zi bună!“.

În 1972, cei doi fraţi vânduseră zeci de milioane de produse care avea desenate pe ele Faţa zâmbitoare: căni, abţibilduri etc. După jumătatea anilor ʼ70, emoticonul a devenit un fel de remediu pentru sindromul Vietnam şi criza socio-economică din acea perioadă.

După 1990, odată cu dezvoltarea internetului, Smiley s-a transformat atât de mult încât nici nu mai poate fi numit Smiley. Emoticonii au devenit emoji şi există o varietate de reacţii pe care le exprimă. Importanţa acestui fenomen a fost subliniată şi de Dicţionarele Oxford (Oxford English Dictionary - OED), care au desemnat termenul emoji drept cuvântul anului 2015.



Recente

Robin Williams  foto   Shutterstock jpg
caravana2023 2 JPG
Kristen Stewart  foto   Instagram jpg
Rihanna jpg
marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg