Cum visează persoanele nevăzătoare. Cu ce este înlocuit simţul văzului?

Care a fost ultimul tău vis? Erai pe o plajă cu nisip alb şi mare turcoaz? Sau poate mâncai o gogoaşă în bucătăria bunicii? Visele noastre sunt unice şi sunt adesea alcătuite din lucruri care ne impresionează vizual în timpul în care nu dormim. Ceea ce ne face să ne întrebăm: dacă visele noastre sunt amestecuri inexplicabile ale imaginilor pe care le-am văzut în timpul stării de veghe, atunci, ce visează nevăzătorii?

Există două faze de somn: non REM şi REM (Rapid Eye Movement/Mişcarea rapidă a ochilor - n.r.). În prima fază, non-REM, se instalează somnul şi corpul nostru se relaxează. În faza REM, ritmul cardiac, respiraţia şi mişcarea ochilor devin rapide. Creierul este mai activ şi tot în această fază, visăm.

După cum s-a demonstrat, vederea nu este singurul lucru care contribuie la visele noastre. Într-un studiu la care au participat oameni orbi din naştere, cercetătorii au observat că aceştia au avut mişcări ale ochilor corelate cu amintirea vizuală a viselor. În plus, subiecţii au raportat, de asemenea, că au experimentat imagini vizuale în visele lor.

Totşi, nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu privire la modul în care visează peroanele nevăzătoare. Unele susţin că cei ce s-au născut orbi sunt incapabili să experimenteze imagini în visele lor. Alţi experţi cred că oamenii născuţi orbi pot avea vise vizuale, deşi sunt de acord că, probabil, este vorba de mult mai puţine decât în cazul unei persoane care vede.

Persoanele care văd pot avea mai multe vise vizuale. Dar orbii sunt capabili să se bazeze mai mult pe celelalte patru simţuri atunci când vine vorba de vise noastre. O persoană cu deficienţe de vedere, atunci când visează, va percepe mai puternic senzaţii precum: sunet, atingere, gust şi miros. Într-un alt studiu realizat pe adulţi nevăzători, s-a raportat că unii subiecţi aveau vise mai dese despre mâncare sau în care mâncau. 

Concluzia a fost că persoanele care şi-au pierdut vederea după naştere pot vedea şi imagini în visele lor. În schimb, cei care s-au născut orbi, visează mai mult sunete, simţuri şi emoţii.

FOTO ShutterstockRecente

Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg
Regé Jean Page jpg
Partea nevazuta a povestilor care ti au bucurat copilaria Sursa foto shutterstock 1983165296 jpg
Copiii Angelinei Jolie jpg
Dans jpg
jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg