Curiozităţi despre Pentagon şi legătura neştiută a impresionantei clădiri cu evenimentele de la 11 septembrie 2001

1 shutterstock 1228210042 jpg jpeg

Pentagonul, una dintre cele mai recunoscute clădiri din lume, are o poveste fascinantă în spatele formei sale unice. Sunt mai multe detalii pe care este posibil să nu le ştii despre această structură etajată.

Înainte de toate, Pentagonul este sediu pentru birourile celor mai curajoşi, adică este sediul Departamentului Apărării (Department of Defense – DOD), care supraveghează toate ramurile armatei SUA: armată, marină, forţele aeriene, puşcaşi marini şi paza de coastă. Misiunea DOD este „să ofere o forţă comună letală, pentru a apăra securitatea şi a susţine influenţa americană în străinătate‟.

Iniţial, a fost numit Departamentul Războiului. În 1941, avea 24.000 de angajaţi răspândiţi în 17 clădiri din Washington, DC. Când armata lui Hitler înainta prin Europa, Congresul şi preşedintele Franklin D. Roosevelt au simţit nevoia să consolideze comanda forţelor armate americane într-un singur cartier general. Rezultatul? Pentagonul, care se întinde pe mai mult de 6,6 milioane de metri pătraţi, făcându-l una dintre cele mai mari clădiri din lume. Ca idee, are un spaţiu de trei ori mai mare decât cel ocupat de Empire State Building.

stanga
dreapta
3 shutterstock 244394308 jpg jpeg
4 promo cpf 12 jpg jpeg

Potrivit site-ului oficial, 26.000 de angajaţi, atât militari, cât şi civili, lucrează în clădire, motiv pentru care s-au amenajat 16 parcări, pentru cele 8.770 de maşini cu navetişti. În plus, peste 106.000 de turişti vizitează Pentagonul în fiecare an.

Construit sub forma unui pentagon, cu 70 de lifturi şi 131 de scări

Reşedinţa Departamentului Apărării din SUA are o înălţime de cinci etaje (cu două niveluri de subsol) şi este format din cinci inele interne, intersectate de 10 coridoare. Din centru, aceste inele sunt denumite „A” până la „E” (cu „F” şi „G” în subsol). Există în interior 131 de scări, 19 scări rulante şi 70 de lifturi necesare pentru a naviga pe toate etajele.

În interior, la pas, faci 28 de kilometri

Distanţa totală de mers pe jos în clădire este de aproximativ 28 de kilometri, dar dacă mergi cu viteză prin curtea centrală, te poţi deplasa între cele mai îndepărtate puncte ale clădirii în mai puţin de zece minute. DOD oferă, de asemenea, angajaţilor scutere cu motor, pentru deplasarea mai rapidă dintr-un loc într-altul.

De ce au ales forma de pentagon?

Arhitectul-şef G. Edwin Bergstrom a fost obligat să încadreze clădirea între drumurile existente la locul iniţial, aşa că a mers pe un design asimetric pe cinci feţe, de fapt, singura modalitate de a face acest lucru. De asemenea, clădirea trebuia să rămână la înălţimi relativ joase, din cauza deficitului de oţel cauzat de cel de-al Doilea Război Mondial şi pentru a preveni blocarea vederii asupra Washingtonului, DC. Impresionanta clădire a fost ridicată cu o viteză uimitoare, în doar doi ani, şi a fost inaugurată la 14 ianuarie 1943.

Legătura neştiută a Pentagonului cu 11 septembrie

Lucrările de construcţie au început la 11 septembrie 1941 – cu exact 60 de ani înainte de atacurile teroriste din 11 septembrie; Avionul American Airlines 77 s-a prăbuşit în Pentagon şi a zdrobit primul etaj, provocând un incendiu de 36 de ore. Nu mai puţin de 184 de oameni şi-au pierdut viaţa la Pentagon în acea zi îngrozitoare, dintre care 120 de angajaţi ai Pentagonului.

La 11 septembrie 2008, un monument memorial a fost inaugurat în cadrul clădirii. Acesta include 184 de bănci iluminate, câte una pentru fiecare dintre angajaţii Pentagonului, pasagerii zborului şi membrii echipajului care şi-au pierdut viaţa. Pentagonul are, de asemenea, Sala Eroilor, o cameră dedicată destinatarilor Medaliei de Onoare, cel mai înalt premiu pentru vitejie în acţiune, ce poate fi acordat unei persoane care slujeşte în Serviciile Armate ale Statelor Unite.

@shutterstock  Recente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg