Curiozităţi din spaţiul cosmic

1 82140 original jpg jpeg

Rotund sau plat, închis sau deschis... Enigmaticul nostru Univers, cercetat şi răscercetat, privit prin telescop şi studiat cu sonde spaţiale, ascunde încă o mulţime de mistere şi continuă să ne surprindă cu fenomene care încă nu şi-au găsit explicaţia. 

Un milion de Pământuri în Soare!

Deşi în Univers există aproximativ 200 de miliarde de galaxii, fiecare conţinând circa 1 miliard de corpuri cereşti, nicio stea nu e mai importantă pentru noi decât Soarele. Când e comparat cu alţi aştri, e destul de mic, fiind clasificat ca o stea pitică G2. Totuşi, aproximativ 1 milion de planete Pământ ar putea fi cuprinse de acestă planetă de foc.

În expansiune accelerată

În 1920, astronomul Edwin Hubble a descoperit că universul nu e static, ci că e în plină expansiune. Mult timp s-a crezut că forţa gravitaţiei ar încetini acest proces sau chiar că ar putea cauza, la un moment dat, o mişcare în sens contrar. În 1998, telescopul spaţial Hubble a studiat supernove foarte îndepărtate şi a descoperit că, cu mult timp în urmă, Universul se lărgea mai încet decât în prezent. Această descoperire a sugerat că o forţă inexplicabilă, numită generic „energie întunecată“, determină expansiunea accelerată a universului.

Universul ar putea fi plat

Se crede că forma universului este influenţată de conflictul dintre forţa gravitaţională (bazată pe densitatea materiei din univers) şi rata sa de expansiune. Dacă densitatea materiei ar depăşi o anumită valoare critică, universul s-ar închide, ca o sferă. Asta înseamnă că, în cele din urmă, universul ar începe să se distrugă, printr-un proces numit „Marea Contracţie“. Dar, dacă densitatea universului ar fi mai mică decât valoarea densităţii critice, atunci Universul ar avea o formă deschisă, ca o şa. În acest caz, cosmosul ar continua să se extindă la infinit. Mai există şi o a treia variantă: dacă densitatea universului ar fi egală cu densitatea critică, atunci geometria universului ar fi plată, ca o foaie de  hârtie. Conform acestei teorii, cosmosul nu ar avea limite şi s-ar extinde veşnic, dar rata expansiunii s-ar apropia treptat de zero.

Plin cu o substanţă invizibilă

Într-o proporţie copleşitoare, Universul este alcătuit din substanţe care nu pot fi văzute. De fapt,  stelele, planetele şi galaxiile ce pot fi detectate cu telescoapele pământene formează doar 4% din cosmos. Restul de 96% sunt substanţe ce nu pot fi văzute sau percepute cu uşurinţă. Aceste substanţe insesizabile, denumite energie întunecată şi materie întunecată, nu au fost detectate, dar astronomii explică existenţa lor pe baza influenţei gravitaţionale pe care o exercită asupra  materiei, adică asupra părţilor vizibile din univers.

Credit foto:



Recente

Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
las vegas jpg
Jennifer Garner  sursa   Shutterstock jpg
Damian Draghici   Meditatii Romanesti 7 jpg
Elle Macpherson  foto   Shutterstock jpg
actrița Teri Hatcher  foto   Shutterstock jpg
Nostalgia Imaginarium 2024 Day2 Gicu (350) jpg
vedete  foto   Shutterstock jpg
Cher  sursa foto   Shutterstock jpg
Patrick Stewart  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2275523597 jpg
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg