De ce alegem să minţim?

1 73141 original jpg jpeg

Cu toţii minţim. Este o caracteristică universal... umană: fie că este vorba despre o persoană bună, care spune o minciună pentru a nu răni sentimentele cuiva, fie că vorbim despre minciuni distructive.

Nu orice părinte îi poate spune copilului aflat încă la o vârstă fragedă cum a fost adus pe lume sau cine este Moş Crăciun. Iar poate cea mai uzuală minciună este răspunsul la întrebarea „Ce faci?”. Şi asta pentru că ne-am obişnuit să spunem „Bine”. Mai mult,a devenit chiar un automatism. Când suntem întrebaţi ce mai facem,nu ne apucăm să-i povestim interlocutorului că de dimineaţă ne-am certat cu partenerul de viaţă sau că la birou am primit o mustrare din partea şefului sau că banca ne-a  mărit rata creditului. Într-un cuvânt,minţim. Şi facem asta la cea mai simplă întrebare posibilă. Pe de altă parte însă,susţinem sus şi tare că onestitatea este importantă într-o relaţie. 

Minciuna se „învaţă” de la vârste fragede

Minciuna,spune Robert Feldman,profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts,este o deprindere de bază pe care o învăţăm de la vârsta de trei ani. Mai mult,o vom folosi toată viaţa ca mijloc de a atinge succesul:social,profesional,sexual,politic. Doctorul psiholog Aurelia Moraru este de părere că un copil mic,care cu greu face distincţie între real şi imaginar,alterează adevărul,dar că nu minte. Când el fabulează sau înfrumuseţează  realitatea,nu face decât să cedeze unei tendinţe normale. Adevarăta minciună apare după vârsta de şase sau şapte ani,constituind aproape întotdeauna o conduită de eschivare,în general destinată să evite o mustrare. Recente

Kelly Clarkson jpg
Rihanna foto  Shutterstock jpg
Summer in the city reprogramat jpg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval ok jpg
SAGA x MAI jpg
Tina Turner foto  Instagram jpg
Britney Spears bea litri de cafea si energizante ca sa nu doarma noptile Sursa foto shutterstock 431461978 jpg
Click! Pentru Femei jpg
Victoria Beckham, Harper Beckham jpg
Taylor Swift jpg
Sanii mai mari nu aduc fericirea Sursa foto shutterstock 1073334950 jpg
Ducii de Sussex, Prinții de Wales foto  Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Courteney Cox sursa  Shutterstock jpg
De Niro jpg
Cum reactionezi cand esti gelos in functie de zodie Sursa foto shutterstock 2037180338 jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg
Beyonce sursa  Instagram jpg