Deodorant din broască ţestoasă şi bomboane din tămâie, printre metodele de igienă ale Egiptului antic
La fel ca astăzi, igiena era foarte importantă şi pentru societatea egipteană antică. Mai mult, egiptenii erau obsedaţi şi de frumos, iar în dorinţa de a arăta perfect, ei foloseau diverse metode de de înfrumuseţare. Deodorantul din broască ţestoasă este doar una dintre metodele „inedite‟, care contribuiau la aspectul lor sănătos şi frumos.
Multe obiceiuri ale societăţii moderne au fost asociate cu egiptenii antici, cum ar fi: machiajul închis al ochilor sau purtatul perucilor. În lipsa instalaţiilor sanitare sau ale facilităţilor moderne, egipenii erau creativi la capitolul frumuseţe şi supravieţuire. Dacă astăzi, avem la dispoziţie apă curată şi dezinfectant, egiptenii foloseau reţete proprii de igienă. Iată o parte dintre ele!
Cum scăpau egiptenii de păduchi?
Paraziţii precum păduchii au chinuit atât de mult egiptenii, încât ei au luat măsuri drastice pentru a împiedica insectele să trăiască pe corpul lor. Pentru a scăpa de păduchi, atât femeile, cât şi bărbaţii, se tundeau zero folosind cuţite, aparate de ras şi pensete. Egiptenii purtau peruci din păr uman sau din păr de cal, iar dacă păduchii reuşeau să infesteze peruca, aceasta putea fi uşor aruncată.
De asemenea, perucile au servit ca o modalitate de protejarea a capului în perioada caldă a anului. Egiptenii bogaţi îşi schimbau des perucile, iar cei săraci purtau adesea învelitori pentru cap, în loc de peruci sau făceau creaţii asemănătoare perucilor, din papirus.
În ciuda eforturilor, nimeni nu putea săpa complet de această problemă, cercetătorii descoperind ulterior multe mumii infestate cu păduchi.
Reţeta deodorantului perfect
Pentru că folosirea deodorantului nu era o opţiune, egiptenii s-au orientat spre plante şi spre alte substanţe naturale pentru a-şi ţine sub control mirosul corporal. Ei măcinau ierburi, flori şi rădăcini, formau o pastă şi o combinau cu ulei, pentru a face o cremă pe care o aplicau la subraţ. De asemenea, istoricii au descoperit că egiptenii foloseau în reţetele deodorantelor şi: nuci, broască ţestoasă zdrobită, ouă de struţ, amestecuri de terci şi răşini, scorţişoară şi tămâie. Deodorantele nu erau aplicate doar pe axile, unele femei le aplicau şi pe cap.
Ce plante îi ajutau să aibă o respiraţie proaspătă?
Întrucât, respiraţia proaspătă era importantă pentru egipteni, iar ei nu aveau posibilitatea să îşi cumpere, la fel ca astăzi, pastă de dinţi, egiptenii mestecau diverse ierburi, precum pătrunjel sau mentă în timpul zilei sau după mese. De asemenea, ei îşi fabricau un produs din ierburi parfumate, scorţişoară sau tămâie, caju, pin şi miere, pe care îl foloseau pe post de bomboană aromată. Istoricii cred că aceste bomboane, găsite în vechile case egiptene, reprezentau metode prin care egiptenii păstrau menta.
Citeşte şi: Părinţii lui Tutankhamon erau, cel mai probabil, fraţi. Faraonul, afectat de incestul din familia sa
Cosmetice, pentru o stare bună de sănătate
Înafară de înfrumuseţare, cosmeticele aduceau beneficii şi pentru starea de sănătate. În Egiptul Antic, cosmeticele erau folosite atât de femei, cât şi bărbaţi. Ei îşi aplicau pe faţă diverse uleiuri şi măşti din miere sau aloe, apoi îşi aplicau farduri, rimel şi creion pentru ochi. Machiajul închis şi creionul pentru ochi le protejau oamenilor ochii de razele soarelui şi îndepărtau muştele de privirea lor.
Citeşte şi: Ce sunt trandafirii deşertului şi ce ştim despre acest fenomen natural spectaculos
Pentru a realiza aceste produse, oamenii măcinau minerale, precum malachit şi galena, le amestecau cu grăsime pentru a forma o cremă, iar mai apoi, depozitau produsele cosmetice în ghivece.
Laxativele erau des folosite
După cum s-a demonstrat prin procesul lor elaborat de mumificare, vechii egipteni se străduiau să afle cât mai multe informaţii despre corpul şi sănătatea umană. În timp ce preoţii din acele vremuri, puneau apariţia bolilor pe seama zeilor, medicii încurajau folosirea laxativelor pentru curăţarea intestinelor şi pentru detoxificarea organismului. Folosite de mulţi egipteni, de cel puţin trei zile pe lună, se credea că laxativele ajută la îndepărtarea bolilor. În reţeta laxativelor, ei foloseau mult ulei de ricin.
Parfumul, indicator al bogăţiei
Vechii egipteni apreciau mirosul frumos. Astfel, ei au creat o varietate de parfumuri, folosind ca bază uleiul, condimentele şi ierburi aromate, inclusiv menta, cardamomul şi ienupărul. Parfumul numit „Kyphi‟ era unul dintre ele mai preţuite şi scumpe parfumuri egiptene antice şi servea pe post de indicator al bogăţiei. Membrii claselor inferioare nu îşi puteau permite acest parfum, aşa că măcinau şi combinau diferite ierburi şi flori pentru a-l produce.
Sursă foto: Shutterstock