Droguri de mare risc pe care medicii le recomandau în trecut ca leacuri infailibile

1 apothecary 437743 1280 jpg jpeg

Îţi poţi imagina cum ar fi ca medicul de familie să-ţi prescrie cocaină pentru o simplă durere în gât sau heroină pentru a scăpa de tuse? Dacă ai fi trăit la începutul anilor 1900, ar fi fost ceva absolut normal să primeşti asemenea tratament.

Cu siguranţă, în deceniile trecute, o vizită la farmacie era cu adevărat diferită. Unele droguri pe care azi le considerăm ilegale şi periculoase, au fost folosite cândva ca remedii miraculoase şi tratamente eficace ale unor afecţiuni frecvente şi cât se poate de obişnuite, ca guturaiul. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, pe măsură ce efectele acestor medicamente au ieşit la iveală, acestea au fost reclasificate şi nu se mai recomandă de către medici.

Heroina, utilizată pentru cancer

Se credea că heroina este un medicament miraculos până în anii 1920. A fost prescris de medici ca un medicament antitusiv, analgezic şi calmant pentru bolnavii cronici, inclusiv pentru cei care sufereau de cancer. Până când a devenit ilegal în 1920, a fost folosit şi de unii anestezişti în timpul intervenţiilor chirurgicale în locul anestezicelor locale. Este greu de imaginat, deoarece este considerat acum unul dintre cele mai periculoase medicamente din lume. Mai mult, unii medici continuă să susţină că heroina este un medicament sigur pentru gestionarea durerii la pacienţii cu cancer.

Ecstasy a fost concepută ca pastilă dietetică

Acest drog a fost creat iniţial ca o pastilă dietetică, în ciuda efectele sale secundare care includ vărsături excesive sau diaree. Producătorul original, compania farmaceutică germană Merck, a renunţat în cele din urmă la brevet. Cu toate acestea, medicamentul a continuat să fie cercetat de alte companii. Alexander Shulgin, chimist pentru compania Dow Chemical, a cercetat calităţilor terapeutice ale acestui drog. Cunoscut drept „tatăl drogului ecstasy”, Shulgin ar distribuit drogul pur soţiei sale şi prietenilor. A susţinut că medicamentul ar putea fi util în tratamentul veteranilor cu tulburare se stres post-traumatic.

Cocaina, indicată pentru durerile de dinţi

La începutul anilor 1900, cocaina nu era considerată la fel de periculoasă ca acum. De fapt, Sigmund Freud a publicat un articol despre efectele pozitive ale consumului de cocaină. A subliniat că ar putea alina durerile de dinţi sau de gât. De asemenea, a susţinut că frunzele de coca, planta din care provine cocaina, ar putea fi utilizate în mod eficient pentru a înlocui morfina şi pentru a combate dependenţa de alcool.

Până în anul 1903, frunzele de coca au fost şi unul dintre ingredientele principale ale băuturii Coca-Cola, până când o creştere a deceselor legate de cocaină i-a obligat pe producători să găsească o alternativă care nu era atât de periculoasă.

2 revista cpf 13 jpg jpeg


Recente

Mariah Carey  foto   Shutterstock jpg
Pavel Bartoș jpg
Angelina Jolie, îngrijirea tenului, dermatolog  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 652113901 jpg
cover Culoarea anului 2025 e aici! Află de la Grup Transilvae cum să o integrezi în creațiile tale jpg
7 charlize theron shutterstock 536111023 jpg jpeg
Cardi B  Shutterstock jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  25   2024 jpeg
Khloe Kardashian  sursa foto   Shutterstock jpg
Tânăr și niliniștit  foto   Shutterstock jpg
angelina Jolie  foto   Shutterstock jpg
featured image (3) jpg
Serena Williams  sursa foto   Shutterstock jpg
Miley Cyrus  foto   Shutterstock jpg
1 jamie foxx shutterstock 1325983100 jpg jpeg
Nicole Kidman  foto   Shuttestock jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
las vegas jpg
Jennifer Garner  sursa   Shutterstock jpg