Fascinanta poveste a culorii albastru

1 61815 original jpg jpeg

Este culoarea cea mai populară, din Europa până-n Statele Unite. Ne-am putea imagina o lume fără albastrul-indigo al blugilor? Culmea e că anticii nu îl pomeneau deloc în scrierile lor, iar societatea medievală îl dispreţuia de-a dreptul.

Secole de-a rândul,albastrul a fost o biată cenuşăreasă. Romanii nu îi acordau nici măcar statutul de culoare! Doar egiptenii credeau că poartă noroc în lumea de dincolo.

Fascinanta poveste a culorii albastru:O culoare „barbară”

E drept că pigmenţii specifici erau greu de obţinut- iar nuanţele,greu de stabilizat. De aceea,albastrul nu juca niciun rol în viaţa socială sau religioasă a vremurilor. La Roma,era văzut ca semn al barbarilor neciopliţi veniţi din nord. Persoanele cu ochi albaştri erau considerate ridicole. Grecii,la rândul lor,făceau confuzie între albastru,gri şi verde. Absenţa lui din textele vechi a intrigat mult timp filologii de mai târziu,care ajunseseră să creadă că grecii nu puteau să perceapă această culoare!

Fascinanta poveste a culorii albastru:Nu era pomenit în scrieri

Textele biblice vechi,scrise în ebraică sau aramaică,utilizau puţine cuvinte pentru a desemna culorile. Traducerile de mai târziu,în latină,au completat lipsurile. Astfel,acolo unde în ebraică se menţiona o nuanţă „bogată“,traducerea latină a optat pentru roşu. Pentru „murdar“,se traducea gri sau negru,iar pentru „strălucitor“ – purpuriu. Cu excepţia reflexiilor pietrei de safir,albastrul nu era deloc menţionat.

Situaţia s-a perpetuat în Evul Mediu Timpuriu:culorile folosite în cadrul ritualurilor religioase ale Occidentului erau albul,roşul,negrul,verdele- de unde absenţa şi astăzi a albastrului din rânduielile catolice.

Fascinanta poveste a culorii albastru:Simbol al divinităţii

Lucrurile au luat însă o altă întorsătură începând cu secolul al XII-lea. Deşi culoarea încă se fabrica greu,ocupa un loc tot mai important în ideile religioase. Dumnezeul creştinilor era zeul luminii – şi ce culoare avea lumina? Ai ghicit:albastră.  

Pentru prima oară,cerul era pictat cu bleu – până atunci,se folosea roşul,albul sau auriul. Cum Fecioara Maria se scobora din ceruri,devenea şi principalul „agent“ al promovării albastrului. Culoarea „barbară“ simboliza deja divinul.

Fascinanta poveste a culorii albastru:La curtea regilor Franţei

Dacă Fecioara se îmbrăca în albastru,de ce nu şi capetele încoronate? Albastrul îşi făcea astfel intrarea la curtea regilor Franţei. Protestanţii îl adoptau şi ei,cuceriţi de nuanţele reci şi sobre.

Tot mai solicitaţi,postăvarii se străduiau să pună la punct noi procedee de obţinere a culorii. Iar asta a dus la înflorirea economică a unor regiuni întregi din Europa,unde se producea albastru pe baza arbustului numit drobuşor.

Începând cu secolul al XVIII-lea,şi ajutat de noile tehnici de fabricare – pornind de la materia colorantă naturală,indigo-,albastrul a devenit culoarea preferată a europenilor.

Fascinanta poveste a culorii albastru:Romanticul „blues“

În 1850,la San Francisco,se inventa blue jeans-ul – pantalonul albastru-indigo din denim. De la „haină de muncă“,blue jeans-ul devine piesă vestimentară pentru timpul liber (anii ’30) şi mai apoi simbol al rebeliunii generaţiei hippy (anii ’60). Revoluţia albastră a blugilor cucereşte în scurt timp lumea. O domină şi astăzi,pentru că albastrul are o puternică valoare simbolică:înseamnă pace,stabilitate,armonie. Organisme internaţionale precum ONU,UNESCO,Consiliul Europei,Uniunea Europeană au o emblemă bleu.



Recente

mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie și copiii ei  foto   Shutterstock jpg
Britney Spears  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  Instagram jpg