Film pentru copii, bazat pe o poveste de groază. Pe cine a ucis Pinocchio în cartea care-a inspirat filmul?
Filmele Disney sunt o afacere prosperă la Hollywood şi principalul motiv al succesului lor este că publicul primeşte exact ce se aşteaptă să primească, de la animale simpatice care dansează şi cântă, la continuarea, an după an, a seriei Star Wars sau a altor producţii de anvergură. Dar cum rămâne cu poveştile de groază transformate în filme pentru copii?
Din momentul în care Walt Disney a pus mâna pe o copie a poveştii Cenuşăresei, în care exista şi scena în care surorile vitrege îşi mutilează picioarele doar ca să le intre în pantofiorul de sticlă, şi şi-a propus să facă un film pentru copii cu asemenea subiect, peliculele Disney au tot împrumutat intrigi întunecate pentru a fi interpretate pe peliculă.
Povestea unei păpuşi, pe nume Pinocchio, care-şi doreşte să fie un băieţel real a fermecat generaţii întregi de oameni, care se identifică cu protagonistul pus pe şotii, dar a şi traumatizat diverşi cu secvenţe în care nişte copii se treanformă în măgari.
Totuşi, dacă Walt Disney ar fi urmărit fidel cartea italianului Carlo Collodi, din 1881, The Adventures of Pinocchio (n.r. Aventurile lui Pinocchio), i-ar fi traumatizat nu numai pe copii, ci şi pe adulţi. Nu numai că îi apar nişte urechi de măgar în acea carte, dar Pinocchio cel original ajunge să-şi ucidă cel mai bun prieten.
Şi nu vorbim despre un accident, ci de crimă în toată regula. Probabil aţi văzut filmul Disney şi îl ştiţi pe Jiminy Cricket, care era mentorul înţelept al păpuşii. Ei bine, în versiunea lui Collodi, Jiminy nici măcar nu prea are timp să se desfăşoare, pentru că e scos din peisaj destul de repede. Pinocchio îl ucide cu un ciocan.
Şi acest aspect sinistru nu este singular în cartea care a inspirat filmul cu mare priză la publicul de vârste mici. Conform imaginaţiei lui Collodi, Pinocchio este destul de nesuferit. Îi fură peruca lui Geppetto, îi râde în faţă bătrânului şi probabil că nu mai este nicio surpriză pentru nimeni cum se încheie capitolul al XV-lea – cu un grup de criminali care-l linşează.
Finalul acestui capitol este legat de ultima suflare pe care şi-o dă Pinocchio, când păpuşa pare pe moarte. În capitolul următor, personajul principal al cărţii este salvat, însă răul a fost deja făcut. Cine pune într-o carte pentru copii o crimă sau uciderea personajului principal?! Bine că Disney a decis altceva şi le-a oferit celor mici un final fericit, în loc de cel propus de scriitorul italian.
foto - Pinocchio (1940)